baro-espotEls cònsols plantejaran presentar un conflicte d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional per reclamar la liquidació de l’ITP que han perdut arran de l’entrada en vigor de l’IGI. Segons han explicat els cònsols de la Massana i Ordino, David Baró i Ventura Espot, aquest dimarts, amb el recurs per la liquidació del quart trimestre demanaran una acumulació de causes per ajuntar els expedients de les liquidacions dels tres trimestres anteriors que estan a la Batllia. A més, de seguir per la via de la impugnació, formularan un requeriment al Govern i presentaran un recurs al Tribunal Constitucional per establir si s’ajusta a la Carta Magna. ‘Ho hem de fer per garantia’, ha exposat Baró, perquè mentre no es resolguin les impugnacions que estan a la Batllia i els recursos que es van presentant adoptaran també aquesta ‘nova via’. D’altra banda, els cònsols han manifestat que tenen constància d’informes desfavorables sobre la proposició de llei dels entorns de protecció i aprofitaran la reunió d’aquest divendres amb el cap de Govern, Toni Martí, per transmetre el seu parer sobre la constitucionalitat d’aquesta proposta. Així mateix, demanaran que es desencallin aquests dossiers a més del de les competències i transferències.

Després de presentar els corresponents recursos per la liquidació de l’ITP del primer, segon i tercer trimestre i pendents de la sentència de la Batllia respecte a l’import que reclamen perquè l’han deixat de percebre amb l’entrada en vigor de l’IGI, els comuns es plantegen recórrer al Tribunal Constitucional.

Segons ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró, amb la impugnació de la liquidació del quart trimestre, demanaran que s’acumulin les causes perquè un mateix batlle gestioni els expedients de tot el 2013 i per ‘simplificar’ el procés. A més, formularan un requeriment al Govern i valoren plantejar un conflicte d’inconstitucionalitat davant del TC.

Es tracta d”un pas més paral·lel’, ha afirmat Baró. Un pas que seguiran fins l’últim recurs ‘perquè entenem que és una invasió competencial important’, ha assenyalat el cònsol major d’Ordino, Ventura Espot.

Aquesta possibilitat es planteja, segons han manifestat altres cònsols consultats per l’ANA, ‘vist que ha passat un any i el Govern no ha fet res del que ens va prometre’.

‘Parlem de molts diners i els comuns tenim moltes factures a pagar’, ha declarat el cònsol d’Ordino. A la Massana, ha informat Baró, la recaptació del 2013 amb l’IGI seria d’uns 300.000 euros, la meitat del que s’havia d’ingressar per l’ITP.

Aquest no és l’únic assumpte que planteja problemes de constitucionalitat. Com han assenyalat Espot i Baró, tenen constància que hi ha informes desfavorables del Govern respecte a la proposta de llei de modificació de la Llei de Patrimoni Cultural.

Els cònsols mantenen que el text està d’acord amb la Carta Magna i per això aprofitaran la trobada d’aquest divendres amb el cap de Govern per abordar aquest tema. ‘Podem tirar-ho endavant amb el recolzament del Consell’, ha recordat Espot, però el Govern ‘ha d’emetre el criteri que marca la pauta’, ha admès.

En aquest cas, els cònsols podrien acudir al TC si la proposta fos rebutjada. ‘Hi havia un acord polític’, ha indicat la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, perquè el text prosperés amb les esmenes que calgui ‘perquè el que busquem és facilitar la vida al ciutadà i preservar el patrimoni’. Espot ha afegit que la competència segueix sent de Patrimoni Cultural però creuen que cal reduir el cercle de protecció.

Aquests temes són per als cònsols tant o més importants que les competències i per això creuen que s’han de resoldre igual que el primer. De fet, cònsols com el d’Ordino s’han mostrat partidaris de resoldre abans els conflictes dels entorns de protecció i l’ITP abans de parlar de les competències i transferències. ‘Tenim molts dossiers oberts’, ha manifestat Espot, ‘no ens agrada la poca disposició que veiem dels interlocutors de ser més àgils en aquest sentit’, ha afegit.

Amb tot, aquest divendres els cònsols presentaran el seu document al Govern per tractar una a una les competències amb l’objectiu d”evitar duplicitats i optimitzar’ però no amb la voluntat de coordinar o tutelar com recull el text de l’Executiu, ha dit el cònsol de la Massana.

‘Aquí comença la negociació’, ha assegurat Baró, ja que ara els comuns porten una proposta conjunta. Malgrat això, segons Espot, ‘hi ha ingerències competencials importants i amb l’actitud centralitzadora és difícil d’unir’.

La voluntat és mantenir el diàleg i assolir el consens, però si no s’aconsegueix ‘cobrarem les transferències congelades en el termini que van dir’, ha recalcat el cònsol d’Ordino.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada