Els cònsols comuniquen a Riberaygua que les actes de les reunions contenen comentaris ‘que no es van produir’

consolsEls cònsols trametran aquest dijous una carta al ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, expressant la seva disconformitat i la impossibilitat de validar el contingut de les actes que el Govern va incloure en el dossier relatiu a la reforma del sistema de distribució de competències. En la carta s’assegura que les actes contenen ‘múltiples manifestacions que en cap cas es van produir en el decurs de les trobades’. Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, també li va enviar una carta al ministre lamentant que s’inclogués la ‘transcripció subjectiva’ de la reunió, i posant de manifest que ‘conté irregularitats’, amb redactats que donen ‘una connotació que no té a veure amb el missatge que pretenia donar’.

La carta que els set comuns trametran aquest dijous al ministre de Presidència expressa el seu ‘total desacord’ amb el contingut de les actes de les reunions que Riberaygua va mantenir amb tots ells entre els mesos de febrer i abril. La seva disconformitat es basa, no només en el fet que no van estar sotmeses a la comprovació i conformitat per part dels cònsols, sinó perquè asseguren que contenen ‘múltiples manifestacions i comentaris que en cap cas es van produir en el decurs de les trobades’.

La carta conclou que per tot plegat, els cònsols es veuen en l’obligació de comunicar-li la seva ‘disconformitat i la impossibilitat de validar el contingut de les actes, que consideren que ‘no tenen cap utilitat ni poden servir com a eina de treball’.

Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, també ha enviat una carta al ministre Riberaygua manifestant el seu desacord amb l’acta de la reunió que van mantenir el passat 7 de març. Ferrer indica que perquè el document sigui vàlid i se’n pugui fer publicitat ha de comptar amb l’aprovació de les dues parts, cosa que no va ser així.

A més, denuncia ‘irregularitats’ en la transcripció, que considera ‘subjectiva’, i posa de manifest que en un inici es va informar que es tractava d’una conversa distesa. Ferrer indica que hi ha comentaris que ‘no vénen al cas per la finalitat que ens ocupa’, mentre que en d’altres casos el redactat dóna ‘una connotació que no té a veure amb el missatge que es pretenia donar’.

La cònsol també lamenta que, en canvi, no constin aspectes com el seu desacord amb la metodologia de treball que es va proposar per la negociació de les competències, ni que demanés de fer reunions de treball amb tots els cònsols per anar adoptant propostes conjuntament. A més, tampoc entén que constin ‘comentaris sobre projectes en els que el Comú està treballant i que no vénen al cas’. De fet, l’acta inclou mencions a la possible declaració d’interès nacional del projecte del telefèric al Pic de Carroi, i intencions com la de presentar als altres cònsols una proposta per contribuir a l’endeutament de les estacions d’esquí de la Vall del Nord, entre d’altres.

Ferrer també denuncia que la transcripció feta sobre el tema del cens ‘és totalment incorrecta’. Per tot plegat, Ferrer conclou que no poden donar validesa al document.

 

Mas reitera que la proposta modifica el concepte de país

El cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, durant la visita que el copríncep episcopal ha fet al Pas de la Casa, ha reiterat que la proposta del Govern és una modificació molt important del concepte de país que es va dibuixar el 1993. Mas ha afegit que ‘també en podem parlar però d’una altra manera’, ja que per això cal ‘un debat amb més força política i més intensitat’.

Sobre la polèmica, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha dit que ell segueix amb molt de respecte les aportacions que són fetes des de la responsabilitat, i que li farien patir les aportacions que fossin ‘més demagògiques o que volguessin forçar les situacions’. En tot cas, Vives ha volgut recordar que ell sempre ha estat i serà fidel a Andorra i a la Constitució.

TOTES LES NOTÍCIES