consolsEls cònsols de les set parròquies consideren que el principi de cooperació que el Govern vol introduir en bona part de les competències que tenen els comuns suposa una invasió i una pèrdua de competències per aquests, i és per tant contrari a la Constitució. A més, creuen que la proposta de reforma feta pel Govern afecta el sistema institucional del país, ja que proposa un ‘canvi de model’ que requeriria un debat més profund i polític, i fins i tot creuen que caldria ‘presentar-se a unes eleccions amb un programa electoral que definís realment aquest canvi de model’. Els cònsols han fet aquestes valoracions, que traslladaran properament a l’Executiu, després d’analitzar la documentació que van rebre durant la reunió del passat 19 de novembre, i l’informe que ha elaborat el seu assessor, Miguel Ángel Aparicio.

Els cònsols s’han mostrat en contra de la proposta feta pel Govern de modificar la Llei de competències, tant per les formes com pel fons, ja que consideren que hi ha indicis d’inconstitucionalitat, que els ha confirmat el seu assessor en l’informe que els ha fet arribar. Miguel Ángel Aparicio ha trobat problemes de constitucionalitat quan es parla de cooperació entre comuns i Govern en competències que són pròpies dels comuns. Així ho han exposat després de la reunió de cònsols mantinguda a Canillo aquest dimarts, que ha estat centrada en bona part en parlar sobre aquesta qüestió.

Tal com ha explicat el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, si es parla de cooperació o coordinació, ‘qui coordina mana’ i llavors ‘es perd la competència’. I això, segons Mas, afecta a les competències que els atribueix la Constitució, com és el cens electoral i el cens de població, i les competències en urbanisme o en polítiques culturals. ‘Que hi pugui haver una col·laboració, en podem parlar, però el terme cooperació no ens agrada quan són competències clares dels comuns’, ha assegurat Mas.

A més, els comuns consideren que la proposta del Govern va més enllà d’una simple modificació de competències, ja que afecta el sistema institucional del país. ‘És un canvi de model i això requereix un debat polític amb més profunditat’. Mas ha afegit que per fer aquest canvi caldria que es es presentés en el programa electoral en unes eleccions.

Els cònsols, que han assegurat que tenen una postura unànime, també han criticat les formes a l’hora de negociar la qüestió. Mas ha indicat que ‘volíem tenir tots els papers sobre la taula i anar discutint punt per punt, però ells ens han presentat un model pràcticament fet’. A més, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha criticat que en la documentació aportada pel Govern s’incloguin les actes de les reunions que van mantenir cada Comú amb el ministre de Presidència, ja que ‘mai es va parlar d’actes, només eren notes que es van anar prenent’. Mandicó ha afegit que ‘dóna la impressió que estigui fet per fer-nos enfrontar’, alhora que ha lamentat que només es reflecteixi el que van dir els cònsols i no aparegui el que va exposar el ministre.

Els cònsols també consideren que s’ha fet una mala interpretació de la realitat del dia a dia dels comuns, i que han sortit coses que afecten al seu funcionament i que ‘no són del tot verídiques’, relacionades amb l’aplicació de l’ordenament del territori o de les polítiques socials i culturals. En aquest sentit, han aprofitat per assegurar que tots tenen molt clares les seves competències i obligacions, i que tots treballen en la mateixa línia, i han lamentat que no es valorin els esforços que estan fent per reduir el deute i per portar cada cop una millor gestió de les corporacions.

De moment, els cònsols elaboraran una nota sobre totes aquestes consideracions per fer-la a arribar al Govern, i no tanquen la porta a seguir treballant per poder arribar a un consens. Malgrat tot, s’han mostrat preocupats perquè el Govern té la majoria per poder canviar la llei, i tot i que han recordat que el cap de Govern es va comprometre a negociar, si s’arribés a aquest extrem i es confirmen els indicis d’inconstitucionalitat, han apuntat que podrien acudir al Tribunal Constitucional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada