Els Consells Comarcals del Pirineu es reivindiquen en el seu 30è aniversari

Tot aprofitant el 30è aniversari de la Llei d’Alta Muntanya, els Consells Comarcals del Pirineu han fet públic un manifest en què reivindiquen la utilitat d’aquests ens per als territoris del nord de Catalunya i el seu “rol indispensable en l’organització territorial de Catalunya, tant pel vessant de prestació de serveis a nivell supramunicipal, com per la descentralització de les polítiques de la Generalitat”.

En el text, els ens suptamunicipals critiquen “la invasió competencial que suposarà els canvis normatius proposats pel govern espanyol”, que vol prioritzar les diputacions provincials. Així, els Consells reclamen “la recuperació de les polítiques de muntanya dotades amb el finançament necessari però d’acord amb les dificultats econòmiques actuals, per continuar amb les actuacions específiques de muntanya”, com ara el manteniment dels camins i la neteja de neu.

El col·lectiu proposa “la posada en funcionament de nous programes específics de muntanya pensats especialment per les circumstàncies socials, econòmiques i territorials que l’actual necessitat de canvi econòmic i de realitat territorial reclama”. Així, es planteja “un pla únic d’obres i serveis sensible amb les dificultats dels municipis d’alta muntanya, polítiques de retorn dels joves, polítiques de reforç del sector primari i d’industrialització de les comarques de muntanya”, entre altres.

El manifest declara com a “totalment prioritària” la modernització de la carretera N-260, l’eix pirinenc, que connecta aquestes comarques internament. També es planteja la potenciació de l’aeroport de la Seu d’Urgell i el projecte de connexió ferroviària.

El text fa un esment especial per a les sis comarques integrades dins de l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu i l’Aran. Finalment, expressa “el suport al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat perquè compti amb les comarques de muntanya i especialment amb els Consells Comarcals i el Conselh Generau d’Aran”.