Els comuns consideren que el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari que ha entrat a tràmit parlamentari aquest agost ‘canvia tot el sistema d’execució de tributs’ i que els costarà molt poder-s’hi adaptar. Per aquest motiu, demanen al Govern una moratòria per tal que els comuns tinguin temps d’estudiar com adaptar-s’hi, i treballar en la creació d’una agència tributària comunal per poder fer-hi front. Així ho han explicat els cònsols menors d’Andorra la Vella i Sant Julià, Jordi Minguillón i Manel Torrentallé, aquest dimarts després de la reunió de cònsols, i han aprofitat per lamentar que el Govern no els hagi consultat per res a l’hora de tirar endavant aquesta nova legislació.

Els cònsols han criticat aquest dimarts el projecte de llei aprovat pel Govern que substituirà la Llei de bases de l’ordenament tributari del 1996. Consideren que suposa un ‘canvi total del concepte de fiscalitat que tenim actualment’, ja que es modifiquen els procediments de gestió, inspecció i recaptació de tots els impostos i tributs.

El cònsol menor d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha reconegut que és una llei que dóna més garanties al ciutadà i més facilitats a l’administració per poder assolir els cobraments, i que entenen que el Govern l’hagi d’aplicar ràpidament a causa de l’entrada del nou marc fiscal, però ha assegurat que per part dels comuns, l’adaptació ‘no es podrà fer d’un dia per l’altre’ perquè administrativament suposarà un gran volum de feina.

Per aquest motiu, els comuns han demanat una moratòria, que podria ser per un termini d’un any, per poder estudiar la llei, fer-hi les esmenes pertinents, i buscar solucions, com ara la creació d’una agència tributària comunal mancomunada, ‘que gestioni tots els interessos dels comuns’.

En aquest sentit, Minguillón ha indicat que aquest mateix dimarts han parlat amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, que entén el neguit dels comuns i s’ha mostrat disposat a parlar-ne. De fet, una de les possibilitats és poder vehicular els suggeriments dels comuns a través d’esmenes que puguin presentar els grups parlamentaris.

De moment, aquesta setmana es faran reunions d’interventors per estudiar a fons la llei, i els cònsols analitzaran a fons els informes, tenint en compte que no van ser coneixedors del text fins que va ser publicat al Butlletí del Consell General a finals d’agost.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada