Els cònsols s’han mostrat satisfets de poder avançar en la proposta d’avantprojecte de la llei qualificada de col·laboració entre l’Administració General i els comuns i entre els comuns, perquè consideren que així s’aconseguirà l’eficiència dels serveis reduint els costos. Així ho ha explicat el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Vila, després de la reunió de cònsols en què aquest tema ha ocupat la major part de la trobada. Vila, acompanyat de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha explicat que de moment es tracta d’intercanviar informació, mancomunar serveis, i facilitar la mobilitat del personal, per una banda els comuns entre ells i per una altra amb el Govern, tot i que no descarten un possible acord amb les parapúbliques. Vila ha avançat que “presumiblement aquesta serà la propera reflexió però s’ha d’estudiar bé perquè les parapúbliques són susceptibles de passar a ser empreses semiprivades i els acords seran diferents”. D’una altra banda, els cònsols també han parlat de l’avantprojecte de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGTOU), tot i que estan esperant la resposta del Govern sobre la llista dels projectes que podrien ser més sensibles.

La proposta d’avantprojecte de la llei qualificada de col·laboració entre l’Administració General i els comuns i entre comuns ha estat el principal tema tractat durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a Sant Julià de Lòria. El cònsol major amfitrió, Josep Vila, ha assegurat que els treballs avancen de manera satisfactòria perquè permetrà mantenir l’eficiència i eficàcia dels serveis al mateix temps que es redueixen costos. Així doncs, aquesta proposta contempla facilitar l’intercanvi d’informació, mancomunar serveis i donar la possibilitat de mobilitat al personal de l’administració perquè puguin passar d’uns comuns a altres mitjançant excedències sempre que hi hagi la possibilitat.

Vila ha recordat que aquesta col·laboració serà de moment entre els comuns, i dels comuns amb el Govern, tot i que no descarta un futur acord amb les parapúbliques. En aquest sentit, ha explicat que “presumiblement aquesta serà la propera reflexió però s’ha d’estudiar bé perquè les parapúbliques són susceptibles de passar a ser empreses semiprivades i els acords seran diferents”.

Durant la reunió de cònsols celebrada a Sant Julià de Lòria, també s’ha tractat l’avantprojecte de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGTOU) que suposa la cessió gratuïta de terrenys de titularitat comunal per a infraestructures i equipaments d’interès nacional. La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, ha explicat que es va treballar conjuntament un llistat de les construccions que puguin ser més sensibles per a qualsevol parròquia -com ara l’heliport-, però estan a l’espera de la resposta Govern. Per la seva banda, Vila considera que s’ha de fer una anàlisi més profund sobre els béns d’ús comú i els d’ús privatiu, i “mirar cadascun dels casos però una llei s’ha de fer de forma genèrica”.

Durant la trobada que van mantenir els cònsols amb el Govern es va decidir que en els casos en què no s’arribi a un consens, sigui el Consell General qui tingui l’última paraula a l’hora de decidir la conveniència o no del projecte. Aquest fet ha estat acceptat pels comuns perquè el Consell és l’únic que té potestat d’aprovar la llei.

D’una altra banda, s’ha posat de nou sobre la taula la manera en què els comuns abonaran el pagament a la Societat de Drets d’Autors i Drets Veïns (SDADV), després d’haver demanat una moratòria. Finalment, s’ha decidit crear una comissió que elaborarà un informe per trobar la manera de contribuir, ja que asseguren que la voluntat dels comuns és abonar aquesta taxa, i de fet està previst que ho facin a principis de l’any 2017.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada