Els comuns uneixen esforços per promocionar els parcs naturals del país

consolsEls sis comuns que disposen d’un parc natural dins el seu territori –Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany- han unit esforços. Les sis corporacions comunals han signat un conveni aquest dilluns al matí que ha de permetre, entre d’altres coses, promocionar turísticament de forma conjunta tots els parcs naturals del Principat. Això implicarà que la Vall del Madriu-Pedrafita-Claror i els parcs del Comapedrosa i Sorteny comparteixin recursos, tant humans com econòmics. La signatura s’ha dut a terme al Comú de Sant Julià de Lòria, ja que aquesta és la parròquia que aquest any ostenta la presidència de la Comissió gestora de la Vall del Madriu.

El conveni de col·laboració signat aquest dilluns entre la Comissió gestora de la Vall del Madriu, integrada pels comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, i els comuns d’Ordino i la Massana, ha de permetre un treball conjunt a l’hora de promocionar i conservar els tres parcs naturals del país. Tal com ha explicat la cònsol major laurediana i presidenta de torn de la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Montserrat Gil, aquest acord té l’objectiu de mancomunar serveis i aprofitar els recursos humans i financers de totes les corporacions per tal de gestionar i promoure turísticament de forma conjunta aquests tres espais naturals.

En aquest sentit, Gil ha detallat que els objectius concrets del conveni són dissenyar els protocols de treballs tècnics, fer un seguiment de les espècies florístiques i faunístiques d’interès o elaborar la cartografia. A més, s’intercanviaran coneixements tècnics a l’hora de realitzar inventaris de patrimoni natural i cultural, s’aprofitaran els dies de treball de camp, organitzant jornades compartides per tal de formar el personal tècnic i organitzar sessions de formació conjunta. També s’establirà un protocol per desenvolupar una carta a nivell europeu de turisme sostenible i s’editarà material que promocioni aquests espais naturals conjuntament.

Per tal d’anar fent aquest seguiment, la Comissió gestora de la Vall del Madriu i els cònsols d’Ordino i la Massana es reuniran un cop l’any, però els respectius tècnics hi aniran treballant de forma continuada.

En aquest sentit, la cònsol major laurediana ha destacat la necessitat de ‘potenciar aquests parcs fora de les nostres fronteres, i creure’ns-ho més’. Per poder fer-ho, però, els mandataris comunals asseguren que era necessari unir esforços. Per la seva banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, ha remarcat que el que s’ha fet aquest dilluns és un pas lògic. ‘Vam començar l’any 2008 amb el Comú d’Ordino unint esforços amb el parc del Comapedrosa i el de Sorteny’, i això, ha assegurat, ha permès fer millores en matèria de comptatge de visitants, o de la gestió de la fauna i la flora. Baró ha remarcat que aquesta és una acció més de coordinació i de treball conjunt, ja que el Principat té tres espais naturals i tots tenen un mateix objectiu, de manera que ‘cal coordinar-se i treballar conjuntament per tal d’optimitzar recursos’. Aquesta unió, ha afegit Baró, també pot anar bé per tal de sortir fora del país i ‘vendre’ els parcs naturals d’Andorra en fires i esdeveniments turístics.

TOTES LES NOTÍCIES