Els comuns rebran 35.199 expedients de deutes pendents no tramitats a la Batllia

Els comuns hauran d’estudiar la gestió de 35.199 expedients no tramitats després que la Batllia hagi donat a conèixer els deutes pendents de cada parròquia. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha explicat que ara hi ha prevista una altra reunió amb la Batllia per conèixer la caducitat dels expedients i definir si als que els queda poc per caducar no retornen als comuns. Aquesta informació s’ha donat a conèixer durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a Canillo, a la qual també ha comparegut el ministre d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, per explicar el nou model de concessió de transport públic i la posada en marxa de les subvencions del vehicle elèctric. També la nova secretària de Relacions Institucionals, Consol Naudi, acompanyada pel cap de Govern, Toni Martí, ha intervingut a la reunió per mostrar la seva intenció d’iniciar el més aviat possible les tasques de modificació de la Llei de competències i transferències i que es faci efectiva en un termini màxim de dos anys. 

La Batllia ja ha donat a conèixer els expedients dels deutes pendents no tramitats que retornaran als comuns perquè se’n facin càrrec de la seva gestió. En total són 35.199, dels quals 1.100 pertanyen a Canillo, 4.600 a Encamp, 900 a Ordino, 5.800 a la Massana, 12.000 a Andorra la Vella, 5.200 a Sant Julià de Lòria i els altres 5.200 a Escaldes-Engordany. La Batllia ha establert diferents tipus d’expedients com ara els que estan en procés, els que estan executats, els prescrits, els retornats, els d’arxiu provisional, els que ja s’han tramitat però les empreses han fet fallida, o els que no estan tramitats -que són els que rebran els comuns-. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha explicat durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a Canillo, que hi ha prevista una altra reunió amb la Batllia per aclarir dubtes i conèixer la caducitat dels expedients i aclarir si als que els queda poc per caducar retornaran o no als comuns.

La implantació de l’Organisme de Recaptació Comunal (ORCAND) segueix en marxa, tot i que la seva obertura va lligada a l’aprovació d’una llei que la reguli. Torres ha explicat que en la propera reunió de cònsols es marcarà una data per poder tenir elaborada aquesta llei i que sigui el Consell General qui l’aprovi, ja que “els assessors ens aconsellen una legislació específica”. Per tant, el funcionament físic de l’ORCAND s’allargarà però “ho tenim tot muntat perquè de manera virtual puguem continuar funcionant tots els comuns amb els mateixos criteris”, ha matisat Torres.

D’altra banda, la nova secretària de Relacions Institucionals, Consol Naudi, ha participat en la reunió acompanyada pel cap de Govern, Toni Martí, per donar a conèixer l’ordre de reunions que mantindran amb els diferents comuns per iniciar la modificació de la Llei de competències i transferències. Els cònsols han mostrat el seu compromís perquè aquesta feina es pugui portar a terme i, tal com marca la llei, estigui finalitzada en un termini màxim de dos anys.

Els cònsols de Canillo i Encamp han considerat interessant que la regulació dels sous públics sigui un dels punts que s’afegeixi a les negociacions que comencen ara. En aquest sentit, els dos han coincidit a destacar la necessitat d’una llei que englobi tots els salaris públics, tant els dels cònsols com els del Govern i el Consell General “perquè la graella salarial actual no serveix de massa”, segons Josep Mandicó, cònsol de Canillo.

Una altra de les compareixences a la reunió de cònsols d’aquest dimarts ha estat la del ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, per explicar el nou model de concessió de transport públic i la posada en marxa de les subvencions del vehicle elèctric. Tot i que no han volgut donar detalls perquè encara s’està acabant de definir, els cònsols s’han mostrat convençuts que aquest sistema “innovador” aportarà millores al transport públic actual.

Text i foto: ANA