comunsEls comuns preveuen invertir un 20,8% més durant el 2014. Aquesta és una de les dades que es desprèn de la nota publicada pel Departament d’Estadística aquest dijous en què es recullen les xifres dels pressupostos comunals previstos per aquest 2014. Així, el pressupost agregat dels comuns per a l’exercici 2014 presenta un import per les despeses de 125,24 milions d’euros, mentre que pel que fa als ingressos presenta un import de 125,71 milions d’euros. Això provoca un resultat pressupostari previst de 467,7 milers d’euros de superàvit, un 12,3% respecte el superàvit previst de l’exercici passat.

Les dades mostren que pel que fa als diferents comuns, el d’Andorra la Vella (34,3 milions d’euros), Encamp (25,4 milions d’euros) i Escaldes-Engordany (19,9 milions d’euros) són els de major import, tot i que a nivell de variació percentual respecte el pressupost de l’any anterior Andorra la Vella incrementa un 0,7%, Encamp un 2,4% i Escaldes-Engordany disminueix un 1,3%. Canillo presenta el pressupost més baix de tots els comuns amb 10,4 milions d’euros i amb una disminució del 9,2% respecte al pressupost de l’exercici anterior.

A nivell de despeses agregades de tots els comuns, Estadística destaca la disminució prevista de les despeses financeres en un 28,7%, respecte a les previstes al pressupost de l’any anterior i en un 2% les despeses de personal. Alhora, les inversions previstes s’incrementen en un 20,8% respecte a les inversions del pressupost de l’exercici anterior. Pel que fa a l’amortització del deute, els passius financers de despesa són de 13,7 milions d’euros, amb una davallada del 10,8% respecte al pressupostat per exercici anterior.

A nivell d‘ingressos agregats de tots els comuns, Estadística destaca que els ingressos per impostos i taxes es mantenen en la quantia (58,1 milions d’euros) igual que la pressupostada l’exercici anterior, incrementant en 200 milers d’euros la recaptació per imposició indirecta i disminuint l’equivalent en taxes. Les transferències corrents rebudes per part del Govern es mantenen en 12,3 milions d’euros mentre que les transferències de capital s’incrementen en 700 milers d’euros, sent 43,5 milions d’euros l’import pressupostat per aquest 2014. Pel que fa a l’adquisició de deute a nivell agregat, els passius financers d’ingrés disminueixen un 40,3%, sent l’import de 914 milers d’euros envers els 1,5 milions d’euros del 2013.

El pressupost de despeses 2014, agregat de tots els comuns, disminueix respecte al de l’exercici 2013 en un 0,4% i s’inclou dins el període de contenció pressupostària que es va iniciar l’any 2008 en què es va començar a reduir el pressupost comunal, de manera que ha presentat una disminució durant els darrers set anys, amb un petit repunt l’any 2013.

Pel que fa al pressupost d’ingressos, tots els comuns presenten un resultat pressupostari equilibrat (ròssec zero entre ingressos i despeses previstes) excepte la Massana, amb un resultat pressupostari previst de superàvit de 370 milers d’euros, i Sant Julià de Lòria amb un superàvit de 97 milers d’euros. Així, el pressupost inicial agregat de tots els comuns pels ingressos de 2014, disminueix respecte al de l’exercici 2013 en un 0,4% i presenta un comportament similar al de les despeses en el sentit que per al període de contenció de despesa (2008-2014) també presenta una disminució constant amb un petit repunt l’any 2013.

En termes agregats, la despesa corrent pressupostada per a l’exercici 2014 registra una disminució del 0,4% en relació a l’exercici precedent, per valor de 496 milers d’euros. La reducció de la despesa corrent es concentra en la reducció de despeses de personal (2%) i principalment en una reducció en les despeses financeres previstes (28,7%). El pes relatiu de les despeses corrents en el conjunt del pressupost ha davallat 0,8 punts percentuals respecte a l’exercici precedent, disminuint del 76,3% ell 2013 al 75,5% per aquest 2014.

D’altra banda, els ingressos corrents, previstos per a l’exercici 2014, presenten una disminució del 0,7% respecte als previstos per a l’exercici anterior. Els impostos indirectes registren una previsió d’increment significatiu de l’11,3% mentre que la resta de partides d’ingressos preveuen disminuir percentualment respecte al pressupost de l’any anterior.

La quantia que els comuns preveuen destinar al capítol de passius financers, que representa fonamentalment l’amortització de deute, té un import de 13,7 milions d’euros i amb una variació percentual negativa del 10,8% respecte al pressupostat a l’exercici 2013. El total d’actius i passius financers representa pràcticament un 23% del total pressupostat de despesa.

La quantia en termes agregats d’adquisició de deute al pressupost de 2014 és de 914 milers d’euros. L’import del 2014 correspon al Comú d’Andorra la Vella, a la previsió de finançament mitjançant préstec, i té una variació percentual negativa del 40,3% respecte al pressupost 2013, en què la previsió també era únicament per al Comú d’Andorra la Vella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada