Els comuns només negociaran amb el Govern les competències ‘problemàtiques’

mas-espotEls comuns rebutgen ara per ara negociar un possible canvi de sistema pel que fa a les competències i, conseqüentment, el projecte de modificació de la llei de competències presentat pel Govern. Segons ha explicat aquest dimarts el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, després de la reunió de cònsols, si el Govern vol anar més enllà de la modificació individual de les competències ‘volem un debat polític més ampli’. Les administracions comunals, ha apuntat, són partidàries de tornar a iniciar les negociacions analitzant les competències que ‘presenten problemes’ en la seva aplicació. Si l’Executiu vol consens, ha anunciat Mas, ‘poden venir a l’anàlisi de les competències’; mentre que si insisteixen en un canvi de model ‘entenem que hauria de ser en una altra legislatura’.

Les competències i la proposta del Govern de modificar la llei que les regeix han centrat un cop més la reunió de cònsols d’aquest dimarts. Els cònsols han elaborat una ‘nota-esborrany’ partint de la Llei de competències actual, l’aplicació del text i les seves dificultats, l’informe del catedràtic de Dret Constitucional, Miguel Ángel Aparicio, i ‘l’esperit’ del 92 que va permetre un acord institucional per fer les lleis qualificades de competències i transferències i la Constitució i comparant aquesta informació amb el projecte de llei de l’Executiu.

Segons ha indicat el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, tot i que els comuns han d’acabar de definir les conclusions de l’esborrany, de moment el projecte del Govern ‘va més enllà’ de la modificació d’aquells aspectes en què s’han detectat disfuncions i proposa un ‘canvi de sistema’ en la relació entre el Govern i els comuns en les competències. De fet, Mas ha indicat que el text que va presentar el ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, ‘modifica substancialment moltes competències i fins i tot la Constitució’ perquè introdueix figures de coordinació que ‘minven’ les competències dels comuns.

La voluntat dels comuns, però, és la de treballar per modificar les competències que ‘generen problemes en la seva aplicació’, ha recordat Mas.

Per això, demanen al Govern que es posicioni envers les dues opcions: si vol modificar el sistema més enllà de les competències que generen dubtes en la seva aplicació o si aposta per tornar a iniciar les negociacions amb les aportacions dels comuns sobre el funcionament de les competències i analitzant quines i com es poden modificar i quines podrien ser dels comuns, de Govern o compartides.

Aquest esborrany amb les dues opcions el volen presentar al Govern abans d’acabar el mes i, de moment, els comuns continuaran treballant en la revisió dels articles que generen més confusió en l’aplicació de les competències.

Ara bé, tot i que apel·len a la voluntat de consens a la qual també va fer referència el cap de Govern, Toni Martí, indiquen que ‘si és un canvi de sistema hauria de ser en una altra legislatura’ i requeriria ‘un altre debat polític amb més profunditat’, ‘que no és el que nosaltres vam demanar’, ha insistit Mas. De fet, el cònsol d’Encamp ha expressat la voluntat dels comuns de, si el Govern manté la idea d’aquest canvi de sistema, ‘no continuar negociant a l’espera que hi hagi un posicionament polític en les properes eleccions’.

Pel que fa a la negociació, Jordi Mas, ha reconegut que començar amb un projecte tancat encara que es pugui modificar ‘no és la millor manera’ i si el que es busca és una modificació del sistema ‘no és un canvi de sis mesos’.

Per últim, Mas ha recordat la col·laboració dels comuns amb el Govern i el suport institucional ‘a costa de sacrificis dels comuns’, com és el cas de la congelació de les transferències. ‘Però volem que hi hagi un retorn’, ha manifestat i no la modificació d’un sistema que requereix un debat més profund ‘que no s’ha fet ni amb els partits polítics ni amb la societat civil’.

Durant la reunió també s’ha informat els cònsols del funcionament del programa de ball per a escolars Xic & dans que ja té 220 inscrits i que tindrà lloc durant els mesos d’abril i maig.

2 comentaris

  1. Els ministres no són elegits pel poble com els consellers generals, a veure si tenim una miqueta de cultura política, home!

  2. En dos anys la primera cosa amb seny…… el Sr Riberaygua si vol manar que faci com qualsevol, i es presenti a unes eleccions.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES