Els  Comuns governats per Demòcrates per Andorra han ratificat aquesta tarda el seu compromís amb el Govern en el marc del procés de revisió de les competències i les transferències comunals. En aquest sentit, els cònsols de les parròquies governades per DA han reafirmat la seva voluntat de prosseguir amb el procés de reforma de les competències i les transferències ja endegat i de mantenir l’import global de la transferència als Comuns al tomb dels 54,6 milions previstos a l’acord institucional de l’abril del 2014.

Els cònsols de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’han reunit aquesta tarda a la seu de Demòcrates per Andorra amb el cap de Govern, Antoni Martí, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, els presidents del Grup Parlamentari Demòcrata, Ladislau Baró i Miquel Aleix, el secretari general del partit, Èric Jover, i el secretari d’organització, Esteve Vidal, per valorar l’escenari després de la votació del pressupost, ahir dijous, en què el Consell General va rebutjar mantenir les transferències congelades en 54,6 milions per a l’exercici 2017.

Els cònsols han recordat que aquesta quantitat queda fixada en l’acord institucional del 2014 i que aquest acord es va prorrogar la tardor passada amb l’acord dels set Comuns. És per això que els marcs pressupostaris dels Comuns ja estan elaborats tenint en compte aquesta transferència.

Més enllà de l’exercici 2017 -en què els Comuns rebran una transferència superior a la inicialment prevista com a conseqüència de la votació que va tenir lloc ahir al Consell General- tant els cònsols com els representants del Govern, el grup parlamentari i el partit, s’han mostrat conformes en situar la transferència als Comuns resultant de la revisió del model al tomb de l’esmentada quantitat de 54,6 milions; una quantitat que permet als Comuns continuar amb la política de sanejament de les finances comunals i rigor en la gestió i que, a la vegada, és suficient per prestar uns serveis de qualitat i dur a terme les inversions necessàries per al territori.

Els cònsols majors i menors de Demòcrates per Andorra han volgut deixar clar que -en consonància amb el programa polític de la formació- la responsabilitat per garantir la sostenibilitat de l’Estat és compartida entre el Govern i els Comuns. És per això que els mandataris comunals entenen que el model de transferències vigent fins ara precisava d’un reajustament per garantir la sostenibilitat; una sostenibilitat que, a llarg termini, quedaria compromesa si la transferència als Comuns continués creixent al ritme que ho ha fet en els darrers anys.

Conscients que en els darrers anys s’ha dut a terme una important feina en el desenvolupament i l’estabilització del marc fiscal i conscients -també- que la realitat econòmica aconsella continuar essent molt curosos en l’assignació i la gestió dels recursos públics, els cònsols de Demòcrates per Andorra consideren que una quantitat aproximada a la fixada en l’acord institucional del 2014 és suficient.

Així mateix, els mandataris comunals de Demòcrates per Andorra han insistit en la necessitat de continuar els treballs amb el Govern per redefinir les competències i per dibuixar un nou model de transferències, amb l’objectiu de disposar d’un document consensuat en les properes setmanes. Treballs als quals s’hi sumaran els grups parlamentaris en les properes setmanes.

(Text i foto: DA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada