david baro

Els comuns han acordat aquest dimecres destinar una partida de 25.000 euros per parròquia del pressupost del 2016 per a la creació de l’Organisme de Recaptació Comunal (ORCAND) que es posarà en marxa l’any vinent. Aquest import total de 175.000 euros correspon a la inversió inicial, però durant el primer any caldrà seguir fent aportacions per garantir-ne el funcionament, com ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró. Seran els nous cònsols els que decideixin els imports i la idea és que es compensin posteriorment amb la recaptació de l’Organisme. Durant la reunió de cònsols també s’ha informat del criteri favorable de Govern envers la Proposició de Llei de modificació de la Llei de transferències, de la data de les eleccions comunals i de la gestió de la crisi de refugiats des d’Andorra. 

La reunió de cònsols d’aquest dimecres ha servir per fer seguiment del projecte d’implantació de l’Organisme de Recaptació Comunal (ORCAND) per al que es destinaran d’entrada 25.000 euros per parròquia per iniciar l’activitat. La partida sortirà dels pressupostos comunals del 2016 i es considera una “inversió inicial”, com ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró. Posteriorment, durant el primer any de funcionament, els pròxims cònsols determinaran quines injeccions de capital hauran de fer per a la seva activitat, encara que entenen que es compensaran amb la recaptació d’aquest organisme.

D’entrada, la seva presència serà virtual i se centrarà en els embargaments que es podran mancomunar i agilitzar. L’ORCAND podrà començar a demanar els embargaments a l’ABA a partir del gener, segons ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró. D’altra banda, durant el 2016 es decidirà la ubicació de la seu – en un lloc cèntric, segons han avançat els cònsols-, les funcions dels comuns, la configuració de la gerència, etc. Paral·lelament, s’està treballant en la part legal amb estudis per determinar l’afectació, per exemple, en les ordinacions dels comuns i es traduirà en una Proposició de Llei.

Així mateix, i per complir també amb la Llei de bases de l’ordenament tributari, s’ha demanat a la Batllia la informació sobre les execucions forçoses pendents i prescrites o a punt de fer-ho per valorar el volum de casos que rebrien els comuns. De moment, però, no es disposa d’una estimació del valor de les execucions pendents que podrien reclamar des del nou organisme.

El cònsol de la Massana ha informat també del criteri favorable emès pel Govern sobre la Proposició de Llei qualificada de modificació de la Llei de transferències als comuns. Això, ha explicat Baró, suposa que les corporacions tindran autonomia per decidir el destí de les transferències, assegurant el funcionament del Comú, però eliminant l’obligatorietat d’emprar el 80% dels diners rebuts des del Govern a inversió i el 20% a funcionament. A més, el romanent resultant de la inversió no realitzada en els darrers anys s’anul·la, començant el nou mandat a zero. La Proposició dels comuns es prendrà en consideració en la sessió del Consell General del 24 de setembre.

Aquesta proposició deriva de l’acord institucional signat entre l’Executiu i els comuns del 2014 que també inclou la cessió gratuïta de sòl comunal per a projectes d’interès, com ha recordat el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest mateix dimecres. El cap de Govern ha informat als cònsols que s’està elaborant un projecte de llei per desplegar aquest aspecte i que permetrà al país “dotar-se de les infraestructures que necessita”. Aquest suposarà alhora la modificació de la Llei general de territori i urbanisme i, en alguns punts més concrets, del Codi de l’Administració. 

Igualment, la ministra d’Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha exposat als cònsols l’estudi del Decret del reglament de regulació del Consell Nacional de Benestar Social (CONBS) que vol unificar l’oferta de serveis dels comuns i suposarà la creació de la primera comissió nacional del Benestar. 

(Text i foto:ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada