El Consell de Ministres ha aprovat el decret de fixació del salari mínim horari interprofessional i el decret d’establiment del calendari laboral per a l’any 2015.

En el cas del salari mínim, s’ha fixat que aquest s’incrementi, amb efectes a partir del dia 1 de gener del 2015, amb el mateix percentatge en què es fixi l’índex general de preus de consum (IPC) de l’any 2014.

El decret del calendari laboral 2015 fixa que, per als rams de la construcció, les indústries en general, les oficines, els establiments bancaris, les perruqueries, el transport i la distribució de mercaderies i els serveis no relacionats directament amb el turisme, són dies de festa de compliment obligatori, retribuïts i no recuperables, els dies següents:

Gener
1 Cap d’Any (dijous)
6 Reis (dimarts)

Febrer
16 Carnaval (dilluns)

Març
14 Dia de la Constitució (dissabte)

Abril
3 Divendres Sant (divendres)
6 Dilluns de Pasqua (dilluns)

Maig
1 Festa del treball (divendres)
25 Dilluns de Pentecosta (dilluns)

Agost
15 Assumpció (dissabte)

Setembre
8 Nostra Senyora de Meritxell (dimarts)

Novembre
1 Tots Sants (diumenge)

Desembre
8 Immaculada Concepció (dimarts)
25 Nadal (divendres)
26 Sant Esteve (dissabte)

Els treballadors dels altres sectors relacionats directament amb el turisme gaudiran de la mateixa quantitat de dies festius, retribuïts i no recuperables, però, a causa de les particularitats del sector, les festes es poden traslladar a qualsevol altre dia, per acord entre les parts, a excepció de les festes de l’1 de gener, el 14 de març, el 8 de setembre i el 25 de desembre.

Si durant aquests quatre dies, per necessitat del sector, l’assalariat presta els serveis a l’empresa, de conformitat amb les disposicions vigents, el patró ha de compensar aquesta activitat traslladant el dia festiu a un altre dia i, a més, donant a l’empleat un altre dia de festa suplementari retribuït

Precisament en relació al dia de la Constitució, el Govern ha aprovat avui el decret relatiu a l’obertura dels comerços durant el 14 de març del 2015, que suspèn el dia de tancament obligat durant aquella jornada. Així, els comerços podran exercir la seva activitat en els horaris que estableix el text refós de la Llei 92/2010 d’horaris comercials i de dret al descans setmanal en diumenge per a les persones que treballen en el comerç, modificada per la Llei 7/2011.

Així, l’activitat prestada pels assalariats a l’empresa el 14 de març del 2015 s’ha de compensar traslladant el dia festiu a un altre dia, i a més, donant a l’empleat un altre dia de festa suplementari retribuït. En el supòsit que no es pugui compensar amb altres dies de descans suplementaris, han de retribuir-se segons estableix l’article 2 del Decret d’establiment del calendari laboral per a l’any 2015, és a dir, com a dia de treball efectiu i no com a dia natural.

1 comentari

  1. Q fort
    Quina mala llet
    dons tot obert, comuns, gobern, cass, sta….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada