Els comerços busquen alternatives per pal·liar els efectes de les comissions bancàries en els pagaments amb targeta (Vídeo)

Les comissions que les entitats bancàries van implantar, fa un any, sobre els pagaments amb targeter bancàries andorranes per a les compres superiors a 30 euros, segueixen provocant malestar entre els comerciants. La presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), Susagna Venable, ha valorat l’impacte d’aquestes comissions en el pagament de targetes i ha dit que ‘ha afectat al marge de benefici ja que, evidentment, no són temps per repercutir cap comissió al preu de venda al públic.’ En aquest sentit, alguns establiments consultats  asseguren que han buscat alternatives per evitar pagar la taxa, ja sigui animant els clients a pagar en efectiu, o fent cobraments fraccionats.

Des de fa un any, les entitats bancàries del país cobren un 0,5% per cada pagament amb targeta de bancària nacional superior a 30 euros, que s’afegeix a les comissions més elevades que ja es cobraven pels pagaments amb targetes internacionals.

La presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants Andorrana (FACA), Susagna Venable, ha explicat que les comissions bancàries han afectat els negocis, assegurant que ‘molts de nosaltres hem baixat marges i tot això a final de mes afecta al compte d’explotació i es nota’. També ha lamentat que si bé al principi els clients estaven molt conscienciats de la mesura, que va desencadenar un gran impacte entre la societat, actualment ja no ho tenen tan present.

Venable ha explicat que prop d’un 70% dels clients paga amb targeta, i que en les quantitats que superen per poc els 30 euros s’intenten buscar alternatives per no haver de pagar comissions, ja sigui proposant els pagaments fraccionats, cobrant quantitats menors a 30 euros, o incitant els clients a pagar en efectiu.

Els establiments consultats han corroborat que la nova comissió ha repercutit en el negoci, com ara l’encarregada de la llibreria la Puça, Anna Riberaygua, que ha assegurat que és ‘una despesa afegida que abans no teníem i en una època dolenta és un problema’. També ha fet menció a la iniciativa d’alguns clients que s’ofereixen a pagar en dos torns en el cas de fer-ho amb targeta, o pagant en efectiu per evitar la comissió al comerciant. Tot i així, Venable recorda que no sempre es pot proposar aquests mètodes als clients, ja que cal una certa confiança, i tampoc no es pot fer si hi ha molta gent a la botiga.

En canvi, hi ha establiments que resten importància a les comissions que van començar a cobrar els bancs. Aquest és el cas de la Sabateria Anna, on l’encarregada, Anna Carmona, ha explicat que els seus clients sempre paguen amb targeta, i que l’import de les comissions és mínim, i que per tant no li dóna importància.

Com a clienta, Carmona ha volgut afegir que lamenta que no es pugui utilitzar la targeta per pagar petites quantitats en certs establiments, tenint en compte que precisament els imports inferiors a 30 euros van quedar fora de la comissió.