yebraRepresentants de les diferents associacions de comerciants s’han reunit, aquest dimarts, amb el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i li han demanat que s’apliqui un IGI reduït al comerç igual que al sector de la neu, i que reconsideri la modificació en el preavís dels lloguers. Els comerciants demanen que es tingui en compte el seu sector com a principal motor d’activitat econòmica del país i atractiu de turisme, i per això han entregat al ministre dues cartes amb aquestes demandes.

En la seva comunicació al ministre Cinca, els comerciants exposen que la introducció de l’IGI ha fet perdre, ‘entre mig punt i tres punts de diferencial de preu respecte al comerç dels països veïns, o en el marge de benefici si no es repercuteix en el preu de venda’. Segons els comerciants, si no es rebaixés l’IGI igual que al sector de la neu seria ‘una discriminació difícil de justificar respecte al segon sector del país’, i argumenten que el comerç suposa un 18% del PIB, i que el 95% de les visites al país es produeixen per les compres.

En aquest sentit, segons ha informat la portaveu de les associacions de comerciants, Sònia Yebra, el ministre ‘ens ha rebut amb un tarannà dialogant i ens ha fet unes explicacions molt extenses’. Tot i així, lamenta que ‘són reticents’ a fer canvis en aquest sentit. És per això que han acordat amb el ministre presentar-li dades sobre la pèrdua de beneficis que els ha representat aquest Impost General Indirecte.

D’altra banda, els comerciants volen que es torni a poder avisar amb només un mes de preavís abans de marxar d’un pis o local comercial. La modificació que s’ha establert amb el pressupost retorna a l’antic requeriment d’avisar amb tres mesos d’antelació, i els comerciants consideren que això ‘clarament beneficia als propietaris i perjudica a tots aquells que volen emprendre una nova activitat’.

La portaveu dels comerciants ha informat que durant la reunió, el ministre els ha manifestat la possibilitat de plantejar una modificació en aquest àmbit, cosa que ha valorat molt satisfactòriament.