Escriptors com Lluís Anton Baulenas, Pep Coll, el desaparegut Emili Teixidor, Empar Moliner, Najat el Hachmi, Ester Fenoll o Albert Villaró són alguns dels noms que han passat durant els darrers sis anys pels Clubs de Lectura que organitza la Biblioteca Comunal d’Encamp mensualment, actualment es fa l’últim dilluns de cada mes. El director de la biblioteca i coordinador de l’activitat, Alfons Codina, explica que “normalment hi ha més èxit de convocatòria quan ens visita un escriptor”. En aquests casos hi poden participar entre 15 i 60 persones, el màxim d’afluència a què s’ha arribat.

Precisament, tenir l’oportunitat de conèixer l’autor d’una determinada obra és un dels objectius dels clubs de lectura, i l’altre repte és trobar un grup de lectors que vulguin anar una mica més enllà en la lectura d’una obra i aprofundir sobre el llibre d’un o altre escriptor, explica Codina.

Un parell de cops a l’any es conviden escriptors, un de terres catalanes i un d’Andorra, indica Codina. Però, a més d’escriptors, des del 2010, amb motiu del Dia mundial de la poesia, també s’han fet venir poetes com Ernest Farrés, Toni Gol, Josep Dallarès, Ester Fenoll, Teresa Colom, Fina Obiols, Enric Casasses o Manel Gibert. I el proper 25 d’abril vindrà la poetessa Dolors Miquel.

La temàtica de cada Club de Lectura “es tria entre tots els components del grup que participen a l’activitat”. De vegades “s’escull un gènere com la novel·la negra o la novel·la d’humor, i si és l’any o commemoració d’algun escriptor fem un petit homenatge dedicant-li una lectura”, indica Codina. Enguany, en ser l’any Espriu es llegiran algunes obres de l’autor català. Fins ara, els Clubs de Lectura que s’han fet han tractat la literatura de viatges, la japonesa, la hindú, la femenina, la poesia o el còmic.

Anècdotes

Des del 2007 que es van iniciar els Clubs de Lectura, Alfons Codina ha reconegut que “ens ha passat de tot”. En aquest cas, explica anècdotes com que “un dia se’ns va apagar el llum a mitja sessió quan parlàvem de llibres de terror, de vegades algun membre del club s’ha confós i ha llegit un llibre que no tocava o ha vingut algun escriptor i en comptes de parlar-nos del llibre, ens ha parlat de tot menys de la seva obra”.

Però algun Club de Lectura també ha servit per conèixer territori i fer sortides als escenaris descrits en algunes de les obres. Així quan es va parlar de l’Ombra del Vent “vam organitzar una excursió a Barcelona per fer la ruta literària i vam visitar la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès on també passa part de l’acció del llibre de Carlos Ruiz Zafón”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada