Els cigrons, un llegum nutritiu i diürètic

Originaris del sud-est de Turquia, des d’allà es van estendre per la conca Mediterrània i a partir d’aquí al continent europeu, Àfrica, Amèrica i Austràlia. Es coneix que aquest llegum ja es conreava a la prehistòria i era consumit a l’antic Egipte i posteriorment a Grècia i a Roma.

Els hidratsde carboni, la fibra, els minerals, les vitamines, les proteïnes i els greixos són alguns dels component del cigró, del qual existeixen fins a 40 espècies, tot i que a la nostra zona en coneixem bàsicament 5.

Tot i que és un producte calòric -al voltant de les 300 calories per 100 grams consumits-, es tracta d’un aliment amb moltes qualitats. D’entrada, pel fet de contenir hidrats de carboni, energia d’absorció lenta, produeix una assimilació gradual de la glucosa, fet que genera una energia constant i evita els denivells bruscos de sucre.

Quant a la proporció de fibra, el contingut en els cigrons és notable. Aquesta substància, que és un tipus especial de carbohidrats, no proporciona energia -ni calories-, però és un component important en la nostra salut ja que ens ajuda a millorar el trànsit intestinal, a la vegada que té un efecte ‘escombra’ i depurador de l’aparell digestiu.

Pel que fa als minerals, els cigrons proporcionen, fonamentalment, fòsfor, ferro i magnesi. També té un alt protagonisme el potassi i, contràriament, el sodi hi és poc present. Aquesta circumstància contribueix a què els cigrons siguin un aliment diürètic, que afavoreix l’eliminació de líquids.

En relació amb les vitamines, els cigrons són especialment rics en les del grup B1, B6 i àcid fòlic.

Les proteïnes contingudes en els cigrons no són per elles mateixes comparables a les contingudes en la carn. La seva qualitat, augmenta, però, si quan mengem cigrons els combinem amb cereals, com l’arròs o també el cuscús.

La quantitat de greix està al voltant dels 6 grams als 100 i, en tot cas, són majoritàriament del tipus insaturat, que resulta beneficiós per a la nostra salut.
Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES