Els Centres d’Autoaprenentatge de Català d’Andorra visiten el Museu de la Miniatura d’Ordino

Com cada temporada, el Centres d’Autoaprenentatge de Català celebren el final de curs amb una sortida cultural que es va realitzar el passat dissabte dia 4, encara que els centres estaran oberts tot l’estiu a les diferents parròquies en horaris programats .

Aquest any el Cap d’Àrea dels Centres, Joan Ramon Marina, ha proposat una visita guiada al Museu de la Miniatura d’Ordino. Després d’una benvinguda a tots els participants, ens va presentar al promotor d’aquest interessant Museu, Antoni Zorzano que va fer una introducció a la visita per donar pas a  la persona que ens va faria de guia durant el recorregut museístic.

El Museu de la Miniatura d’Ordino actualment està dividit en tres  espais o àmbits, el primer dels quals conté les miniatures pròpiament dites i el segon espai conté la part d’exposició  dedicada al Cristianisme, a  més disposa  d’un tercer àmbit dedicat a la tradició russa de la “ Matryoshka”.

Els assistents, alumnes i professors dels Centres de Català, ens  vam dividir en dos grups, així que mentre uns visitaven l’espai de les miniatures creades per l’especialista ucrainés Nicolai Syadristy, els altres vam poder veure en imatges els tallers  on s’ensenya l’elaboracio artesana de les populars “Matryoshka” així com els propis tallers de fabricació. Són figures  que cada una de elles amaga en el seu interior  fins a 8 elements de la mateixa “Matryoshka”,  en una escala cada vegada més petita. És una tradició molt arrelada i que es va inciar amb la “Matryoshka” (mare), pastora, per a evolucionar amb les diferents tasques artesanals dels països d’origen, on quasi sempre  la dona és la protagonista de les populars “nines”.

Decorades amb motius típics amb els vestits folklorics i coloristes  són com petits tresors que es complementen dins del Museu  amb capsetes lacades amb paisatges de boscos llunyans. Els dibuixos miniats se solen pintar amb les plomes dels petits animals del bosc. En un principi aquesta tradició era conjunta amb els països que conformaven l’antiga Unió Soviètica, però,  després en separar-se Ucraïna,  aquests tallers creatius i artesans van evolucionar  independentment,  però mantenint  l’essència de la seva tradició original i única al mateix temps.

museu miniaturaEl material que empren per la fabricació de les “Matryoshka” és sempre la fusta del til·ler i/o el bedoll,  per ser una fusta molt maleable que permet treballar-la  amb facilitat. Per altra banda, aquestes fustes nobles, una vegada acabades són lacades, amb  decoracions que els  aporten una riquesa molt colorista. Els lacats fan d’aquests productes uns elements  tradicionals  molt atractius  i exportables a tot el món i fins i tot aquestes peces  lacades poden semblar autèntiques porcel·lanes.  

Per altra banda, tornant a la mostra de les miniatures creades per Nicolai Syadristy, s’ha de dir que Andorra disposa d’aquest museu que és quasi únic al món. L’exclusivitat de la proposta del Museu de la Miniatura promocionada  per part de Zorzano ha enriquit el mapa museístic d’Andorra dins d’una interessant diversitat.

Tanmateix, l’exposició d’Icones restaurades amb molta cura i que complementen la mostra del Museu, constitueixen una visita obligada per a tots els amants de les belles arts.  Les icones exposades permeten conèixer de primera mà l’art religiós i cultural d’artistes que en aquell moment eren artesans del món rural i que han fet una gran aportació per a tots els ciutadans i visitans del museu ordinenc.

Acabada la interessant sortida cultural, museística en aquest cas, Joan Ramon Marina, responsable  dels Centres d’Autoaprenentatge del Català, va agrair la participació a tots els assistens de totes les edats que com cada any fan el comiat  oficial del curs, alguns compartint  amb els fills i néts una diada perfecta.  

Es va cloure la trobada, també com és tradicional, amb un aperitiu, que es va fer al parc del costat del Museu de la Miniatura, en un entorn privilegiat d’Ordino, on ens va acompanyar el bon temps i la bona sintonia en català.