Els caramellaires omplen de tradició i ritme Ordino

Un any més, els caramellaires d’Ordino s’han aplegat a la plaça Major de la parròquia davant de desenes de persones, per celebrar aquestes dates amb diferents cants que han inclòs, una sardana, dos vals i l’himne andorrà. Aquesta tradició tan arrelada a Ordino ha comptat amb la participació d’una vintena de caramellaires de totes les edats, ja que aquest precisament és un dels grans objectius del director de les caramelles d’Ordino, Josep Puig, perquè “és molt important que la gent jove ho vulgui mantenir i esperem que les generacions futures ho mantinguin”.

El manteniment de les tradicions més arreladesa a la nostra cultura és una fita molt important en el si d’una societat cultural plena, bon exemple d’això és l’actuació d’una vintena de caramellaires aquest diumenge al matí a la plaça Major d’Ordino, per tal de celebrar un costum molt arrelat a la parròquia.

Les caramelles tenen el seu origen en l’edat mitjana quan els homes cantaven un cert tipus de cançó per atreure les dones, així com per celebrar la resurrecció de la natura i Jesucrist. Tot i això, aquesta tradició no va establir-se al país fins als temps de la Segona Guerra Mundial, quan els refugiats catalans que s’instal·laven al país transmetien el folklore català amb uns temes populars que es cantaven per Pasqua, les caramelles.

Més de 70 anys després, aquesta tradició continua vigent al nostre país i Ordino ha gaudit aquest diumenge d’aquest petit tast de cultura. La sardana ‘La Llevantina’ ha estat l’encarregada d’obrir un repertori de quatre cançons, que també ha inclòs dos valsos i l’himne andorrà, davant de desenes de persones. Tot i això, la tradició no ha acabat aquí i és que com és habitual, els caramellaires han passejat pels diversos carrers de la parròquia i sobretot cases particulars cantant les diferents cançons incloses en el repertori.

“És molt important que la gent jove ho vulgui mantenir i esperem que les generacions futures ho mantinguin”, amb aquestes paraules el director de les caramelles d’Ordino, Josep Puig, ha posat en relleu la importància de mantenir viva aquesta tradició gràcies a la participació de joves, com en aquesta ocasió on hi han participat uns 5 o 6 joves, a més d’una desena d’avis “que ja estaven des d’un bon principi”, tal com ha indicat Puig.

Un any més i ja en van uns quants, Ordino torna a gaudir de les caramelles.

Text i foto: ANA