Els canvis en les cotitzacions dels autònoms s’aproven amb retrets al Govern

Només el conseller de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi ha votat en contra de les modificacions a la Llei de la seguretat social per canviar les cotitzacions dels autònoms. Malgrat aquest suport unànime de la cambra, el debat no ha estat plàcid i ha acabat derivant en retrets cap al Govern per no haver abordat mesures per garantir la sostenibilitat de la CASS. En el marc d’aquest debat, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha estès la mà a encarar un pacte d’estat per abordar aquesta questió en un futur, ja sigui des de la majoria o des de l’oposició. Aquest oferiment ha provocat que tant des del PS com la consellera independent Sílvia Bonet li hagin recordat que l’executiu ja l’havia posat sobre la taula i que si no es va arribar a plasmar ha estat per culpa seva.

De fet, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha retret al cap de Govern, Toni Martí, que l’oferta que va fer fos com una manera d’escudar-se per evitar rebre les crítiques si s’havien d’impulsar mesures impopulars, ja que llavors hauria pogut al·legar que haurien estat preses per majoria. “Li ha faltat valentia i no ha fet res”, li ha etzibat Gili, recordant que si l’executiu no ha tirat endavant mesures tenint dues majories ha estat perquè no ho ha volgut. Martí li ha replicat que les coses no han anat com Gili ha explicat i que quan es va fer un oferiment de pacte d’estat en cap cas es tractava d’unes negociacions tancades a uns punts concrets.

Com s’ha esmentat, els grups han donat suport de manera majoritària a la reforma de les cotitzacions dels autònoms, que a partir d’ara podran acollir-se a més trams de cotitzacions d’entre un 25% i un 137,5%. Espot ha destacat que es duguin a terme aquestes millores per als autònoms (amb la creació a més d’un nou règim per als menors de 35 anys que podran cotitzar durant dos anys 60 euros al mes) sense que s’afecti a la sostenibilitat del sistema, ja que s’ha aconseguit, ha afirmat, que la recaptació sigui la mateixa. A més, ha recordat que amb aquest canvi es flexibilitzen els requisits d’accés a les pensions de viduïtat de tal manera que amb quinze anys de cotització siguin suficients per percebre-la, també en el cas de les parelles de fet que estiguessin constituïdes abans de l’entrada en vigor de la llei que les regula.

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha retret al Govern que no s’hagin pres d’altres mesures per afavorir els treballadors per compte propi i ha criticat el “desinterès” que fins ara ha demostrat DA per aquests treballadors. També molt crític s’ha mostrat el conseller d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-IM) Joan Carles Camp, que ha manifestat que estaven “perplexos” que només es prengués aquesta mesura i que no s’hagi encarat un debat molt més aprofundit sobre la sostenibilitat de la CASS.

De la seva banda, el conseller socialdemòcrata Gerard Alís ha lamentat que no s’hagi acceptat l’esmena a través de la qual pretenien que les condicions per als autònoms durant les baixes per maternitat o paternitat fossin les mateixes que les de la resta de treballadors i que, per tant, no haguessin de cotitzar al 100% durant aquest període.

Víctor Naudi ha justificat el seu vot negatiu argumentant que aquesta reforma no respecta el principi de proporcionalitat i que s’havia perdut l’oportunitat d’aconseguir una fórmula més justa per a la cotització dels autònoms. Davant aquestes intervencions, la consellera de Demòcrates per Andorra Patrícia Riberaygua ha lamentat que no hi hagi hagut unanimitat pel vot negatiu de Naudi, ja que es tracta d’una modificació “molt esperada” per les persones que treballen per compte propi.

Espot ha respost a les crítiques afirmant que es respecta el principi de proporcionalitat ja que a partir d’ara tots els autònoms pagaran en funció del que guanyen (es tindrà en compte els beneficis i la xifra de negoci); que la modificació intenta solucionar una reivindicació històrica i que si no s’ha tingut en compte la proposta del PS ha estat perquè cal una anàlisi més aprofundida sobre l’impacte que tindria aquesta mesura. Pel que fa a Camp, li ha respost que si més no el govern demòcrata ha estat el primer que ha reconegut el problema de sostenibilitat de la CASS i ha començat a proposar les primeres mesures.

TOTES LES NOTÍCIES