L’informe final del projecte de sostenibilitat dels Campionats del Món de Descens i Eslàlom 2019 -celebrats al Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell el passat mes de setembre- conclou que els resultats obtinguts han millorat els objectius marcats per l’organització d’aquest esdeveniment esportiu.

Cal recordar que la Federació Internacional de Canoa i el Comitè Organitzador dels Campionats del Món de Piragüisme van acordar treballar conjuntament que campionats fossin unes competicions respectuoses amb el medi ambient. Aquesta ha estat una experiència pilot per a totes les competicions mundials de la Federació Internacional de Canoa.

Reducció dràstica de residus

En aquests campionats s’hi van donar cita al Parc Olímpic del Segre, del 20 al 29 de setembre, un total de 27.700 persones (atletes, organitzadors, voluntaris, VIPS i públic en general) que van generar 6,2 quilos per cada 100 persones. Aquesta és una xifra “molt inferior” als 20 quilos que s’havia establert com a objectiu.

Pel que fa al reciclatge de residus generats se’n van reciclar el 81%, davant del 70% marcat com a objectiu en aquest programa de sostenibilitat, sent un altre repte complert i superat.  

Una altra dada important és el nombre d’objectes d’un sol ús que es van evitar fer servir durant al campionat que van ser més de 72.350 objectes entre vaixella, envasos de beguda i gots. Per aconseguir aquest objectiu es van fer servir sis jocs complerts de vaixella de ceràmica, cinc barres de beguda que només disposaven de tiradors per a servir begudes no envasables, un tirador de cervesa, ús d’ampolles i gots reutilitzables.

Davant d’aquestes dades, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, manifesta que “aquesta experiència ens ratifica que, si en un esdeveniment tan gran com un Mundial, amb 27.700 persones implicades, podem minimitzar els residus i aquests es poden reciclar fins un 81%, imaginem-nos el que individualment podem fer cadascú a casa nostra”.

Una altra mesura per fer una competició sostenible va ser la instal·lació de tres fonts públiques connectades a la xarxa de subministrament d’aigua potable de la Seu d’Urgell. Alhora també es van instal·lar sanitaris sense productes químics, connectats al clavegueram. Es va evitar el malbaratament alimentari amb la recollida diària de l’excedent de pa i menjar cuinat. A més a més, en finalitzar  el campionat també es va recollir l’excedent d’aliments no consumits i es va lliurar al projecte Aliments per Solidaritat de l’Alt Urgell.

Val a dir també que es va senyalitzar la zona del públic indicant les mesures que es prenien per millorar la sostenibilitat el transcurs d’aquest campionats de piragüisme. Alhora es van fer 150 enquestes per comprovar el coneixement entre el públic i els atletes de les mesures de sostenibilitat.

Per últim, l’informe final d’aquest projecte de sostenibilitat ambiental dels Campionats del Món de Piragüisme també remarca que les mesures han representat un 2,1% de la despesa total del pressupost de l’esdeveniment, és a dir, 16.000 euros. Al respecte aspecte, Jordi Fàbrega conclou que “aquestes xifres ens demostren el gran retorn mediambiental de les inversions econòmiques realitzades en matèria de sostenibilitat i reciclatge”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada