Els Campionats del Món de Canoa Eslàlom finalitzen amb èxit organitzatiu

La Seu d’Urgell ha acomiadat aquest diumenge, 29 de setembre, els Campionats del Món ICF de Canoa Eslàlom i Descens Esprint, que han estat marcats per un èxit organitzatiu i esportiu. El Parc Olímpic del Segre ha superat amb nota el nou repte d’acollir dos mundials alhora i, a la cloenda, ha passat el relleu a la capital d’Eslovàquia, Bratislava, que serà l’escenari de la propera cita, l’any 2021.

El president de la Federació Internacional de Canoa i Membre del Comitè Olímpic Internacional, José Perurena, ha conclòs oficialment els Mundials tot felicitant la capital alturgellenca pel desenvolupament dels campionats i destacant-ne l’alt nivell competitiu, tenint en compte que s’hi han decidit bona part de les places per poder competir als propers Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Perurena també ha esmentat que la Seu ha establert un nou referent en organitzar simultàniament dos campionats: el d’eslàlom i el de descens.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha agraït “l’extraordinària tasca que han fet els 270 voluntaris i voluntàries”, que ha definit com “els autèntics protagonistes perquè els Campionats del Món hagin estat un èxit rotund”. Fàbrega ha manifestat que “l’esport mou el món i aquests dies la Seu és la capital del piragüisme”. El batlle urgellenc també ha elogiat la cercavila de cloenda, que ha comptat amb els Geganters i Grallers de la Seu, la recuperada Mulassa de la ciutat i un dels grans protagonistes visuals dels Mundials, la Cuca Kayak. Un vehicle mogut per diverses persones mitjançant pedals que ja s’havia fet servir en anteriors celebracions locals i que, amb la seva nova forma de piragüista de metall, ha esdevingut la mascota de l’esdeveniment.

A l’última jornada també hi ha assistit, entre d’altres, el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, que ha lloat “l’excel·lent organització i els grans resultats”. A més a més, Figueras ha aprofitat la visita per reunir-se amb l’excampió olímpic i cap d’organització dels Jocs de París 2024, Tony Estanguet, i amb el nou secretari general d’Esports del Govern d’Andorra, Justo Ruiz.

Intensa final de K1 masculí

La competició d’eslàlom ha acabat amb unes intenses tres últimes finals que han deixat dos podis més per a palistes de l’equip espanyol que viuen i entrenen a la Seu. David Llorente s’ha proclamat subcampió del món de K1 masculí. El palista de l’equip Río Eresma ha obtingut la medalla de plata en signar el segon millor temps (85.96), només superat pel nou campió, el txec Jiri Prskavec (84.26), i just per davant de Joan Crespo (Santiagotarrak), que ha assolit la medalla de bronze (87.22).

De la seva part, Samuel Hernanz (Atlético) s’ha acomiadat amb un 13è lloc a les semifinals (87.30), en les quals Crespo ha estat 7è i Llorente 9è. Tots tres han sumat aquests resultats al títol de campions del món per equips, aconseguit a la prova de patrulles disputada diumenge.

Doble presència del Cadí CK a la final de C1 femení

Prèviament, la final de C1 femení ha comptat amb doble representació del Cadí Canoë-Kayak. Núria Vilarrubla, de fet, ha estat la guanyadora de la semifinal (amb un temps de 104.38) i, per Andorra, Mònica Doria ha quedat tercera (104.59). A la final no han tingut tanta sort i Vilarrubla ha estat 7a (113.20), just per davant de Doria, 8a (110.70). La basca Klara Olazabal (Santiagotarrak) ha finalitzat en 5è lloc (109.23).

La nova campiona mundial d’aquesta categoria és l’alemanya Andrea Herzog (100.52). La medalla de plata ha estat per a l’australiana Jessica Fox (101.46); i el bronze, per a l’austríaca Nadine Weratschnig (106.45). També ha estat remarcable el quart lloc de la nord-americana Evy Leibfarth, que amb només 15 anys s’ha plantat a la final i s’ha quedat a una passa del podi.

Vilarrubla i Hernanz, 7ens en C2 mixt

Els Mundials han finalitzat amb la nova categoria C2 mixt, en la qual Núria Vilarrubla i Samuel Hernanz han quedat en 7a posició (122.30), seguits d’Ainhoa Lameiro i Pau Etxaniz, 8ens (122.44). També hi han participat Carla Carrillo i Adrià Martín, que han estat 10ens (129.74). La medalla d’or ha estat per als txecs Jakub Jane i Tereza Fiserova (109.65); la plata, per als polonesos Marcin Pochwala i Aleksandra Stach (113.36); i el bronze, per als txecs Jan Masek i Veronika Vojtova (114.57), que han tingut l’honor de protagonitzar l’últim descens de la competició.

Places assegurades per a Tòquio 2020

Amb aquestes competicions, l’equip espanyol ja s’ha assegurat plaça per a totes les quatre categories dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (C1 masculí i femení i K1 masculí i femení), segons ha confirmat el seleccionador, l’urgellenc Guille Díez-Canedo. Tot i que en algunes de les modalitats ja està força definit qui ocuparà aquesta plaça, Díez-Canedo ha explicat que en d’altres l’equip tècnic encara ha de decidir per a qui serà. Per a Maialen Chourraut (K1F) i Ander Elosegi (C1M), en el cas probable que es confirmi la seva presència, aquests seran els seus quarts Jocs consecutius, després dels de Pequín 2008, Londres 2012 i Rio 2016.

Pel que fa a l’equip d’AndorraMònica Doria ja s’ha assegurat el bitllet per als Jocs gràcies al 8è lloc a la final de C1 femení. Serà la primera vegada que el Principat és present en la competició olímpica de canoa eslàlom, amb Marc Domenjó com a entrenador.

Propera cita, Bratislava 2021

Per cloure la competició, la bandera de la Federació Internacional de Canoa s’ha retirat de l’edifici del Parc del Segre i el president de la Federació Espanyola, Juan José Román, l’ha traspassat al seu homòleg eslovac, Ivan Cibak, perquè la custodiï fins als propers Mundials d’eslàlom i descens, l’any 2021 a Bratislava. El relleu s’ha fet amb la presència de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, i el president de l’ICF, José Perurena. Tampoc no hi han faltat membres del comitè organitzador de Tòquio 2020, que al llarg de tota la setmana han seguit de prop el funcionament de la competició a la Seu.

Als Mundials també hi ha estat present, entre d’altres comitès organitzadors, una àmplia representació de la ciutat d’Augsburg, que serà la seu dels Mundials del 2022. Un any en què, a més a més, es commemorarà el 50è aniversari de la primera presència de l’eslàlom als Jocs Olímpics (a Munic 1972, amb Augsburg com a subseu) i el 30è aniversari del retorn d’aquest esport al programa olímpic, que va ser a la Seu d’Urgell amb els Jocs de Barcelona 1992.

TOTES LES NOTÍCIES