Els Bombers treballen per integrar el WhatsApp al control central per ajudar en els rescats

El Grup de Rescat en Muntanya (GRM) del Cos de Bombers està treballant per integrar l’aplicació WhatsApp al control central, després que als països veïns s’hagi constatat que és una eina eficaç per ajudar a rescatar persones perdudes a la muntanya. El cap de la unitat, Òscar Santos, ha explicat que es treballa perquè els telefonistes de la centraleta tinguin accés al sistema per poder rebre la ubicació exacta de l’excursionista perdut a través d’aquesta aplicació. Santos, però, creu que a Andorra hi ha un inconvenient, i és que la majoria de les persones que es perden a la muntanya són turistes, i tenen la cobertura 3G aturada a causa de les elevades tarifes que hi ha en itinerància. Així, considera que per poder aprofitar l’efectivitat d’aquesta eina caldria que es poguessin reduir les tarifes de dades en itinerància.

Després que als països veïns alguns cossos de bombers hagin començat a utilitzar l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp per localitzar persones perdudes a la muntanya, a Andorra també es treballa per integrar el sistema en el control central, tot i que encara no està operatiu i no s’ha posat cap data al respecte.

L’objectiu és que els Bombers puguin rebre a través d’aquesta aplicació la ubicació exacta de la persona perduda o ferida, que sovint té dificultats per explicar on es troba. En general, amb aquest sistema s’aconsegueix una precisió molt més acurada que la que facilita un GPS de muntanya.

Perquè funcioni, cal que la víctima disposi d’un telèfon intel·ligent, tenir el GPS connectat i cobertura 3G, és a dir, connexió a Internet. Així, cal que truqui als Bombers, i que aquests li facilitin un número de telèfon mòbil que hauria d’afegir als contactes per poder contactar amb ell via WhatsApp. D’aquesta manera, l’afectat pot enviar la seva localització a través de la funció ‘compartir ubicació’.

El principal inconvenient d’aquesta eina a Andorra és que moltes de les persones que es perden a la muntanya són turistes i que la connexió a Internet en itinerància té un cost molt elevat, per la qual cosa han deshabilitat la cobertura 3G. Segons el cap del GRM, Òscar Santos, ‘caldria que baixessin les tarifes d’itinerància perquè tothom pogués anar amb el 3G obert’, i fer que aquest sistema pugui ser del tot efectiu.

A Espanya, i concretament a la Comunitat de Madrid, el Grup de Rescat en Alçada (GERA) ha rescatat durant aquesta temporada d’hivern una vintena de persones després de ser localitzades a través del WhatsApp.

TOTES LES NOTÍCIES