La col·laboració entre Actua i els bombers va permetre fa unes setmanes que el cos de rescat disposés d’un dron d’alta tecnologia en un simulacre. A curt termini el cos es dotarà d’aparells similars, que poden ser vitals en rescats de muntanya, incendis o catàsfrotes naturals.

40 bombers dels grups de muntanya, de suport i de rescat caní van participar en el simulacre d’un accident d’avió a la zona dels Cortals d’Encamp. Una situació que requeria actuar amb celeritat per determinar l’abast, ja que l’aparatositat de la catàstrofe feia que les restes estiguessin dispersades.

Trobar supervivents i establir una pla d’actuació eren les prioritats. “L’objectiu era localitzar les restes de l’avió i veure si hi havia víctimes. Com que es tracta d’un accident molt aparatós, les víctimes estaven dispersades i la feia nostra era buscar-les, localitzar-les i evacuar-les”, detallava el responsable del Grup de Rescat de Muntanya, Òscar Santos.

En aquest tipus de situacions és on els drons aporten un plus molt important. Aparells com el cedit gràcies a un acord amb Actua, amb una excel·lent visió perimetral i càmera tèrmica per ajudar a localitzar persones. També poden ser útils en incendis en habitatges per detectar persones i les zones de més temperatura. El director d’Actua Innovació, Marc Pons, explica que, precisament, es col·labora amb els bombers per “mirar com poden ajudar les diferents aplicacions dels drons i dels sensors que porten”.

L’aparell disposa d’un radi d’acció que frega els 8 quilòmetres i es pot elevar per sobre dels 500 metres, oferint una panoràmica de la zona que es pot seguir des d’un monitor situat al centre de comandament. No qualsevol persona els pot utilitzar, ja que es regeixen per reglaments molt restrictius. El cos de bombers té actualment un agent habilitat per comandar aquests tipus d’aparell, però a curt termini 4 més es formaran per obtenir la llicència. Els drons encara tindran més protagonisme en activitats de muntanya i, per tant, seran idonis per a una geografia com l’andorrana en el sector forestal i les estacions d’esquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada