Durant l’any 2017, el Cos de Bombers ha fet un total de 7.470 intervencions, el 55% de les quals dins l’àmbit del transport sanitari, que amb 4.090 trasllats ha assolit una xifra rècord des que es tenen estadístiques. El director i el director adjunt del cos, Joan Carles Recasens i Jordi Farré, han explicat que, des que l’any 2014 els bombers van recuperar aquesta àrea de treball, s’encarreguen de tots els transports urgents no medicalitzats, així com transports no urgents fora de l’horari de treball de l’empresa externa que se n’encarrega. Aquest tipus d’intervencions s’han anat incrementant progressivament des de llavors, fins a arribar a passar els 4.000 trasllats el 2017, el que suposa un 12,5% més que l’any anterior, i que des del cos atribueixen a la gestió de les derivacions que fa el SUM i a l’augment del nombre de turistes que ha experimentat el país.

Les pràctiques i formacions representen el segon grup d’actuacions amb més pes, arribant a les 1.731. En tercer lloc se situen les assistències tècniques (principalment condicionament de calçades, obertura de portes i inundacions), que han augmentat un notori 34% respecte al 2016, tot i que en anys precedents la xifra havia estat superior. Els salvaments han augmentat un lleuger 2,4% i, en canvi, els incendis han disminuït un 8,8%, un fet que els bombers atribueixen a la major conscienciació dins de l’habitatge i també pel major control de les males praxis en cas de risc d’incendi a l’estiu. Pel que fa als accidents de trànsit, el nombre d’actuacions es manté estable, tot i que des de bombers han lamentat l’increment d’accidents mortals de motocicleta.

Els bombers també han augmentat considerablement l’ús de l’helicòpter, tant en rescats de muntanya com, sobretot, en el transport sanitari. Recasens ha indicat que, aproximadament, la pujada és d’un 20% respecte a l’any 2016, i que s’explica sobretot pels nous protocols mèdics, que estableixen els hospitals de referència per fer les intervencions quirúrgiques el més ràpidament possible, de manera que un cop els ferits o malalts s’estabilitzen a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, han de ser traslladats a hospitals de fora d’Andorra. Pel que fa als rescats en helicòpter en cas de negligència, de moment des del Cos de Bombers no s’ha plantejat la possibilitat de cobrar el seu cost a la persona afectada.

La parròquia amb un major nombre d’intervencions és Andorra la Vella, seguida d’Encamp, ja que cal tenir en compte que el nucli del Pas de la Casa genera moltes actuacions per l’elevat nombre de visitants que registra i també per les complicacions mèdiques que pot provocar l’altitud. De fet, després de la caserna central de Santa Coloma, el segon parc de bombers amb més activitat és el del Pas de la Casa. En canvi, la parròquia amb menys activitat és Ordino, amb només 242 intervencions. També s’han fet 23 sortides fora del país, sobretot per prestar l’ajuda andorrana en llocs fronterers com és Os de Civís o la zona d’Ospitalet. El nou acord signat recentment amb França permetrà també més facilitats perquè els equips de salvament francesos puguin actuar a Andorra.

Joan Carles Recasens ha assegurat que, tot i l’augment d’intervencions, els recursos amb què compta el cos són de moment suficients. Actualment es disposa d’un equip de 135 persones (16 dels quals són operadors i administratius), i 45 vehicles. Amb tot, el director dels bombers ha reconegut que en alguns moments puntuals poden faltar mitjans, però que es compensa amb el reforç que es fa entre els quatre parcs que hi ha repartits pel territori.

Durant el 2017, el mes amb un major nombre d’actuacions va ser el gener, seguit de l’agost i el juliol, coincidint amb els mesos de més afluència turística. La mitjana de serveis diaris és de vint (tot i que quatre són pràctiques o formacions) i el dia amb més volum de feina és el divendres, que es pot explicar perquè és quan hi ha més moviment de trànsit tant d’entrada com de sortida del país.

1 comentari

  1. Aquesta informació no es correcta:

    Els trasllats secundaris (trasllat HEMS)es a dir trasllats fora d’Andorra són competència del SUM; és en funció dels protocols i recomanacions de les diverses guíes internacionals i els convenis amb els hospitals de 3er nivell (n protocols d’altres hospitals) i l’estat de pacient que es decideix traslladar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada