Els Bombers es formen sobre salvament en escales mecàniques arran de dos incidents

Amb la col·laboració de l’empresa d’instal·lació i manteniment Kone a les escales mecàniques de Granvalira, en el transcurs de dues setmanes el conjunt de membres de bombers han pogut conèixer de prop els riscos d’aquests mecanismes. Un nen que va quedar amb el dit atrapat en una escala mecànica i una dona a qui se li va enganxar el vestit van fer pensar en aquesta formació dins el programa anual del cos. La unitat de formació del cos planteja properament un curs sobre incendis de teulades del Pirineu o sobre els riscos del transport de gas a la planta de cogeneració de FEDA a la Vall d’Incles.

Arran de dos incidents a Andorra, en un dels quals un nen va atrapar-se el dit en una escala mecànica, o un altre on una dona va enganxar-se el vestit als graons, l’empresa Kone va proposar als bombers aquesta formació en el marc de la ‘Setmana de la Segurerat’.

A les escales mecàniques de Grandvalira de Canillo, una vintena de membres del cos coneixeran de prop algunes de les particularitats i els riscos d’aquests mecanismes. Abans, al matí, la formació teòrica ha estat a la casa de colònies d’Aina. Segons el formador del curs, Josep Maria Cucalón, els bombers poden avaluar i veure els incidents més comuns com atrapaments de roba amb els passamans, enganxades de les sabates als graons, entre els graons i sòcol, i per això “els expliquem la maniobra per a parar el funcionament de l’escala o les diferents particularitats tècniques d’una escala mecànica”.

En el marc de ‘La Setmana de la Seguretat’ l’empresa realitza formacions a diferents equips de rescat i salvament a nivell mundial perquè coneguin els casos que es poden produir en ascensors, escales mecàniques o portes automàtiques d’entrada. “Quan hi ha una persona atrapada tot són presses i cal saber exactament com actuar per al salvament”, explica Cucalón, qui recorda que la rapidesa en l’actuació assegura millors resultats. Tot i que destaca la seguretat d’aquest mitjà de transport, assenyala els riscos que comporta si no s’utilitzen correctament.

Dos objectius dels bombers en formar-se són avaluar perills potencials o aplicar millores en serveis que s’han realitzat. Els bombers destinen hores d’aprenentatge a cada trimestre per actualitzar coneixements i ampliar les situacions en què es poden trobar en els serveis. Són 32 hores a l’any per cada membre dels cos. Aquestes es reparteixen en quatre blocs de formació de vuit hores cadascun.

En aquesta ocasió, els blocs han correspost a socorrisme, el segon al manteniment de proves de nivell físic, el tercer mòdul ha estat per millorar la conservació dels escenaris on es produeixen delictes i perquè es puguin investigar els indicis, i el quart a incidents en escales mecàniques.

Xavier Nuez, sotsoficial de la unitat de formació, remarca que “som els primers que arribem, estem 24 hores, 365 dies l’any i és molt fàcil poder intervenir”. Aquesta unitat prepara un any abans les pràctiques i les matèries a tractar. En el transcurs de dues setmanes, tres dies cadascuna, tots els membres del cos de bombers han realitzat les sessions de formació repartits en grups petits de quinze a vint bombers.

Altres formacions previstes properament faran incidència en els incendis en teulades de fusta o sobre els riscos en el transport de gas que es farà des de Tarragona a la planta de cogeneració de FEDA a Soldeu. En aquest cas, el transport de gas inclourà un estudi sobre el recorregut dels camions de gran tonatge amb gas natural liquat entre la frontera del riu Runer fins la pròpia planta. A més, en la formació es repassaran aspectes sobre el sistema de cogeneració o les necessitats d’intervenció en la central en cas que es pugui produir cap incident.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES