incendi-guinguetaEls Bombers de la Generalitat s’han retirat per avui de l’incendi que crema des de dissabte una zona de pastures d’alta muntanya pertanyent al municipi de la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà.

Al llarg del dia hi han treballat una cinquantena de Bombers de la Generalitat, (que han hagut de ser helitransportats atesa la dificultat d’accés) i cinc mitjans aeris (tres helicòpters i dos avions de vigilància i atac –AVA-). Com la resta de dies, la feina dels Bombers ha consistit en el treball amb eines manuals i en l’ús del foc tècnic, tot i el suport de l’aigua. A més dels Bombers de la Generalitat, tres unitats i un helicòpter del cos Agents Rurals han donat recolzament en les tasques d’extinció. Així mateix, estava prevista la incorporació de una unitat de les BRIF provinents d’Osca, però no s’ha pogut enlairar ateses les condicions meteorològiques, ja que hi havia una boira persistent a la zona.

La feina avui s’ha centrat a poder confinar el foc a la vall de Cerbi i que no quedessin afectades d’altres valls d’Àneu. El flanc dret tenia dues llengües de foc actives, però encaixonades en tarteres; mentre que l’esquerre, amb tres punts de foc, baixava cap a la tartera de la Travessa. S’ha aconseguit l’objectiu i, malgrat que encara quedin punts actius al perímetre (que té més de 14 quilòmetres), es preveu que pugui quedar estabilitzat demà, si les condicions són favorables. Així, al matí està prevista la incorporació dels mitjans aeris per dur el personal fins la zona de l’incendi i continuar treballant per assegurar tot el perímetre i evitar revifalles.

Segons les darreres dades provisionals facilitades pel cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat 440 hectàrees de pastures i matollar, parcialment pertanyents al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Recordem que l’incendi es troba lluny de nuclis de població o d’explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.

Aquests focs de pastura són habituals a zones alta muntanya. El més comú és que es produeixin entre els mesos de gener i març, encara que la meteorologia d’enguany, amb poca pluja a l’estiu, ha provocat que la vegetació estigui més seca.

Foto: Agents Rurals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada