Els bisbes d’Estats Units, Canadà i Europa fan públic un comunicat sobre el conflicte del Pròxim Orient

Aquest és el Comunicat final dels Bisbes dels Estats Units, Canadà i Europa que han participat a la Trobada de la Coordinadora de 2013 després de la seva visita a Terra Santa.

“D’ençà que els bisbes que formen part de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport als Cristians de Terra Santa es varen reunir el gener de 2012, el poble d’aquesta regió ha viscut esdeveniments foscos i dramàtics: el conflicte a Gaza i el sud d’Israel; la guerra civil a Síria, que ha donat lloc a un gran nombre de refugiats que han hagut de fugir cap a altres països, produint-hi una enorme tensió sobre els seus recursos; i un increment de la polarització entre Israel i Palestina. Aquests fets han causat una profunda ansietat a tothom en aquesta regió, per als Israelians, Palestins, Jueus, Musulmans, i en particular per a la minvant població Cristiana.

“Aquest any hem pogut tenir encontres amb comunitats Cristianes de Gaza, Betlem, Beit Jala, Màdaba i Zarqa. A la Vall de Cremisan hem tingut coneixement sobre les lluites legals per protegir les terres de les poblacions locals i les institucions religioses pel que fa a la invasió que significa la Barrera de Seguretat (“el Mur”). Ens comprometem a continuar instant els nostres respectius governs perquè actuïn per tal d’evitar aquesta injustícia. Hem pogut escoltar un testimoni commovedor per part de les religioses implicades en l’atenció a treballadors emigrants, persones objecte de tràfic i presos.
“La nostra fe s’ha enriquit amb el valor i la fortalesa de les persones que hem trobat: aquells amb els quals hem compartit una joiosa celebració de la Missa a Zarqa, a Jordània; els que tenen cura de persones vulnerables, com els refugiats de Síria i d’Iraq que fugen del terror i la violència; els que lluiten contra l’opressió i la inseguretat en els països que conformen la Terra Santa. Hem sentit la necessitat de promoure una pau justa i una crida envers les comunitats Cristianes en els nostres països d’origen i envers les persones de bona voluntat de tot arreu per tal que donin suport a la tasca duta a terme en aquesta regió per construir un futur millor. Bons exemples són els dos organismes que hem visitat: el Servei Catòlic d’Ajuda dels EE.UU. (Catholic Relief Services) a Gaza i el programa per als refugiats de Càritas de Jordània.
“També hem sentit la crida a reconèixer i a comunicar a tothom com la fe en Déu porta llum a la vida de les persones a la Terra Santa. Una de les maneres amb què això es produeix és amb el compromís de l’Església en favor de l’educació, una inversió tangible per al futur. Un dels llocs on això es fa més evident és a la Universitat de Betlem, on ens van colpir els testimonis dels estudiants, i a la Universitat Americana de Màdaba, a Jordània. El 2009, el Papa Benet XVI va exhortar professors i estudiants de la regió a ser constructors d’una societat justa i pacífica formada per persones de diferents orígens religiosos i ètnics.
“Conjuntament amb els Bisbes locals, encoratgem a donar un suport pràctic a les persones vulnerables, a la formació dels joves i a tots els esforços per a la promoció de la pau. Animem als cristians a venir en pelegrinatge a Terra Santa, on experimentaran la mateixa càlida hospitalitat que nosaltres hem rebut. Treballarem fort per convèncer els nostres respectius Governs perquè reconeguin les causes profundes del sofriment en aquesta terra i intensifiquin els seus esforços per una pau justa. Ens fem ressò de la crida que el Papa Benet XVI ha fet recentment en el seu Discurs al Cos Diplomàtic acreditat davant la Santa Seu: “Després del reconeixement de Palestina com a Estat observador no membre de les Nacions Unides, torno a expressar l’esperança que, amb el suport de la comunitat internacional, els Israelians i els Palestins es comprometin per una coexistència pacífica en el marc de dos Estats sobirans, on es preservin i garanteixin el respecte de la justícia i les aspiracions legítimes dels dos pobles. Jerusalem, sigues el que el teu nom significa! Una ciutat de la pau, i no de divisió”.
“Amb paraules d’un dels Salms, que cada dia resem junts: “Augureu la pau a Jerusalem!” (Salm 122,6).”

Els signants del Comunicat final:

Mons. Richard Smith – Arquebisbe d’Edmonton, Canadà
Mons Joan-Enric Vives – Arquebisbe d‘Urgell, Espanya i Andorra
Mons. Gerald Kicanas – Bisbe de Tucson, Estats Units d’Amèrica
Mons. Stephan Ackermann – Bisbe de Trèveris, Alemanya
Mons. Michel Dubost – Bisbe d’Évry, França
Mons. William Kenney – Bisbe aux. de Birmingham, COMECE
Mons. Peter Bürcher – Bisbe de Reykjavik, Islàndia i Conferència Episcopal Països Nòrdics
Mons. Declan Lang – Bisbe de Clifton, Anglaterra i Gal•les.

TOTES LES NOTÍCIES