Els béns mobles de la Casa Rossell d’Ordino s’exposaran a les Jornades europees del patrimoni

Andorra se suma un any més a les Jornades europees del patrimoni que se celebraran arreu d’Europa els pròxims 15,16 i 17 de setembre. El Principat hi participa des de fa 23 anys, de forma ininterrompuda.

L’eix central de les jornades 2017 a Andorra serà l’exposició dels béns mobles de la Casa Rossell d’Ordino, organitzada pel ministeri de Cultura, Joventut i Esports: “La Casa Rossell: una mirada interior”. La mostra s’instal·larà a la planta baixa de l’era del Raser d’Ordino (Museu Postal) i es podrà visitar a partir del 15 de setembre fins al 16 de setembre del 2018.Per primera vegada, s’exhibirà públicament una de les col·leccions que forma part del patrimoni cultural andorrà, que és de propietat pública.

Documentada des del segle XV, la Casa Rossell és una de les cases més importants del Principat, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. Al marge de ser un dels grans propietaris del país, la família Rossell compta amb personatges públics importants, entre els quals destaca Antoni Fiter i Rossell (1706-1748), redactor del Manual Digest.D’aquesta casa, el departament de Patrimoni Cultural ha pogut recopilar un nombre considerable d’objectes, de diverses tipologies i datats del segle XVII fins al segle XX i de gran valor cultural, que són el testimoni de la riquesa i de la importància de la família. El gran interès d’aquests béns ve donat per la seva qualitat i diversitat: mobiliari, objectes quotidians i de la llar, monedes, llibres i documents, indumentària, joies, o ventalls, entre d’altres peces. La mostra se centra en diversos àmbits de la vida de la família Rossell representats simbòlicament pels objectes i organitzats per escenografies temàtiques (la riquesa i les propietats, la vida domèstica, la vida social i cultural, etc.). Així mateix,  es podrà visitar la capella de la Casa Rossell on s’exhibiran objectes de gran interès relacionats amb el culte.

En el marc de les Jornades europees del patrimoni 2017 a Andorra, el dissabte 16 a les 19 h també es podrà gaudir d’un concert de l’Onca Bàsic (Quartet per l’Art) a l’era gran de la Casa Rossell. Es tracta d’una era de grans dimensions que ha estat rehabilitada recentment i que forma part dels nombrosos annexos de la Casa Rossell. Les seves dimensions grans i el sosteniment de la coberta amb encavallades fan que es generi un espai diàfan idoni per a la celebració d’activitats musicals. En el programa escollit per l’Onca hi figura la interpretació de Les dissonàncies de W. A. Mozart (1756 – 1791) – Quartet en do major, KV 465, i el Quartet en re menor, op. 1, núm. 1 de Juan Crisóstomo de Arriaga (1806-1826).

(Foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.