Els beneficis dels aliments ecològics

Avui dia disposem d’un ampli ventall de productes que ens permeten seguir una dieta sana i, sobre tot, lliure de productes químics com són els pesticides, els herbicides, els abonaments químics… Sovint, quan anem al supermercat o a la botiga de queviures trobem un gran nombre de productes amb l’etiqueta: orgànic, biològic o ecològic. Els aliments ‘bio’ continuen estant de moda però, com podem saber si realment responen a l’etiquetatge?Ii, quins beneficis ens aporten? La resposta no és senzilla, ja que ens trobem davant d’una gran varietat d’aliments i s’haurien d’analitzar per separat. En canvi, podem establir algunes generalitats sobre aquests tipus d’aliments.

Per començar, podem definir-ne el concepte. Els aliments ecològics són aquells que procedeixen de l’agricultura i de la ramaderia ecològica; és a dir, que no utilitzen substàncies químiques de síntesi (com hem dit abans, abonaments, pesticides, herbicides, plaguicides, etc…) ni llavors genèticament modificades i adopten unes normes rigoroses en el sistema de producció imposades per la Unió Europea.

Un exemple dels beneficis que ens ofereixen els aliments ecològics el trobem en els cereals integrals. La seva closca concentra residus químics utilitzats en el seu cultiu, substàncies que passen a l’estómac del consumidor en no refinar-se ni eliminar-ne la closca. Amb els cereals integrals ecològics eliminem els riscos d’aquesta possibilitat.

Un altre avantatge dels aliments ecològics és que arriben amb una gran qualitat, un òptim nivell nutricional i un bon sabor. A més, es comercialitzen en el millor punt, ja que es recullen quan cal, no abans de madurar, com és el cas dels aliments convencionals. Això repercuteix en un menor contingut d’aigua, una textura més saborosa i una millor cocció.

A més a més, un aliment ecològic implica una millora del medi ambient, ja que per a la seva producció no s’han utilitzat productes nocius nii contaminants.

Una manera de tenir verdures ecològiques és conrear-les nosaltres mateixos i una bona alternativa pot ser l’hort urbà.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES