alcobe-bartumeu

Dels 47 préstecs preferents avalats pel Govern des del març del 2010 fins al març del 2013, n’hi ha 11 dels quals les entitats bancàries n’han demanat al Govern l’execució de l’aval, per un import total al voltant del milió d’euros. Així ho han explicat, aquest dimarts, els ministres d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, davant les comissions legislatives implicades. Allà han explicat que pel moment no se’ls han demanat noves execucions d’avals, però que previsiblement sí que n’hauran de fer front a d’altres, i per això per al 2014 hi ha pressupostats 2 milions d’euros per aquest concepte. Els ministres han fet èmfasi en els canvis que es van introduir al març del 2013 per un major control dels projectes finançats, i han anunciat que aquest dimecres s’aprovarà que tots els préstecs concedits es publiquin al BOPA, així com les execucions d’avals que se’ls requereixin.

Els ministres Jordi Cinca i Jordi Alcobé han comparegut, aquest dimarts a la tarda, davant les comissions legislatives de Finances i d’Economia per informar sobre el programa de finançament privilegiat d’empreses i negocis de nova creació, innovació, reconversió i projectes emprenedors.

Han indicat que de les sol·licituds que s’han rebut des que es va posar en marxa el programa al 2010, se n’ha concedit un percentatge reduït, entorn del 39%. Dels crèdits que s’han formalitzat, a més, han indicat que del 18,9% han hagut d’executar-ne l’aval.

Així, segons ha detallat Alcobé, 9 dels 22 crèdits que es van atorgar a projectes el 2010 han requerit l’execució de l’aval, i a aquests s’hi han de sumar 2 dels 9 concedits al 2011. És a dir, que de moment les entitats bancàries han demanat l’execució dels avals en 11 projectes per un import total al voltant d’un milió d’euros.

D’aquests onze projectes, n’hi ha sis que s’han portat a la Batllia, i d’aquests, cinc han rebut la sentència a favor del Govern. Els altres projectes, tres estan pendent per interposar la demanda a la Batllia durant el primer trimestre del 2014 i els altres dos estan pendents que s’executi la segona meitat de l’aval per interposar la demanda.

Pel que fa als crèdits concedits amb posterioritat, el ministre no ha sabut indicar una xifra aproximada de quants no podran pagar el crèdit i de l’import que haurà d’assumir el Govern, ja que de moment no se’ls ha demanat cap execució de l’aval, però Cinca ha reconegut que per al 2014 ja hi ha una partida de 2 milions d’euros prevista per aquesta despesa.

De fet, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha demanat si hi ha indicis que altres projectes puguin haver fracassat o tinguin una situació delicada però que encara no hagin demanat l’execució de l’aval, ja que sospita que la xifra a pagar pel Govern sigui superior a l’estimada de moment.

En tot cas, els dos ministres han considerat que amb les eines que s’han anat dotant per al control d’aquest programa des del 2012, quan es va establir el control de la intervenció a través de l’ADI dels projectes avalats, i amb el posterior decret del 2013 que demana més garanties als sol·licitants, s’ha millorat la vigilància dels projectes i s’ha reduït el risc de fracàs.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha mostrat el seu suport al programa i al fet que es vulgui millorar, però ha apuntat que el fet que en un principi el Reglament no establís l’obligatorietat de la Intervenció de fer seguiment dels projectes no treu que ja entri dins les seves competències. No obstant, Cinca ha indicat que aquest no era el paper de la intervenció, que el que ha de vetllar és perquè el procés compleixi amb la legalitat.

No obstant, durant la compareixença, el conseller general demòcrata Daniel Armengol ha preguntat sobre el risc que amb aquestes mesures s’acabin restringint més del compte els préstecs concedits, i el ministre Cinca ha reconegut que es treballa perquè no sigui així. Ha insistit que la comissió ha de controlar els projectes als que es concedeixen els crèdits però sense desvirtuar el projecte per voler controlar massa els riscos.

D’altra banda, Alcobé ha anunciat que en la línia de voler continuar millorant aquest programa, aquest dimecres el Govern aprovarà que cada un dels projectes als que s’autoritzi un préstec preferent es publicarà al BOPA, i de la mateixa manera, també es publicaran aquells projectes dels que els bancs requereixin l’execució dels avals.

Balanç del programa

Des del març del 2010 fins el març del 2013 es van concedir un total de 47 préstecs preferents, dels 126 que es van sol·licitar, per un import total de 5,6 milions d’euros.

Pel que fa a l’èxit d’aquests projectes finançats, Alcobé ha assenyalat que de mitjana les previsions d’inversió s’han desviat a la baixa en un 10%, i les de facturació han quedat un 32% per sota del previst. Pel que fa a la creació de llocs de treball, en canvi, els resultats s’han ajustat al que s’havia previst.

El Decret del març del 2013 va establir una millora en els criteris de concessió, va incrementar les garanties, va establir mesures en cas d’impagament i va determinar el seguiment dels projectes autoritzats. Des d’aleshores es van separar els projectes d’innovació i els microcrèdits, i s’han concedit 3 préstecs dels 19 sol·licitats per a innovació i 9 dels 30 miscrocrèdits demanats en aquests nou mesos des del canvi. L’import total concedit és de 751.811 euros, i la major part correspon a projectes relacionats amb la prestació de serveis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada