Els bancs andorrans tanquen el 2016 amb estabilitat en les principals magnituds

Els  grups bancaris andorrans (Andorra Banc Agrícol Reig, SA; Grup Crèdit Andorrà; Mora Banc Grup, SAU i Mora Banc, SAU; BancSabadell d’Andorra, SA i Vall Banc, SAU) han tancat l’exercici 2016 amb un augment de 300 milions d’euros dels recursos gestionats respecte a l’any anterior. Les cinc entitats bancàries andorranes han assolit un volum agregat de 45.514 milions d’euros, un 0,7% més respecte a l’any 2015. D’aquests, 34.598 milions d’euros són fora de balanç (+1,5%) i 10.916 milions d’euros són dipòsits de clients (-1,8%).

El volum agregat de 45.514 milions d’euros inclou els recursos gestionats de Vall Banc que l’any 2015 encara no formava part de l’Associació de Bancs Andorrans. Tenint en compte aquesta xifra, el total de recursos gestionats es reduiria, de forma agregada, al voltant d’un 4%. Esther Puigcercós, directora general de l’ABA, ha destacat que “aquesta xifra es troba alineada amb les previsions del sector, un cop superada la data d’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal a Andorra”.

Respecte als crèdits, el sector ha constituït 2.880 milions d’euros en operacions d’actiu durant el 2016, un 0,38% més que en l’exercici anterior. Aquest fet ha contribuït al creixement que l’economia andorrana ha experimentat el 2016 i que s’ha situat en l’1% del PIB.

La banca andorrana ha tancat l’any amb un benefici net atribuït de 156 milions d’euros, un 7% inferior respecte a l’exercici anterior. En el context dels tipus d’interès negatius que afecten a la baixa el marge financer des de 2014 i els costos creixents derivats de l’adaptació del nou marc normatiu del sector bancari europeu, aquests resultats estan alineats amb les previsions de les entitats.

Pel que fa a la rendibilitat sobre recursos propis, la banca andorrana ha finalitzat el 2016 amb un ROE del 9,73%, per davant de països com Alemanya (2,2%) i Espanya (7,1%), i bastant per sobre del de la mitjana europea anualitzada que se situa en el 5,4% segons les dades de la EBA (European Banking Authority).  

Segons la directora general de l’ABA, Esther Puigcercós, “Andorra es manté com una plaça valorada pels clients, tant per la qualitat dels serveis dels seus gestors com per l’experiència en la gestió de patrimonis. Els clients mantenen la seva confiança en les nostres entitats davant dels canvis normatius realitzats per Andorra els darrers exercicis en l’àmbit de la transparència”.

Durant l’exercici 2016, la banca andorrana ha millorat la seva ràtio de solvència i ha arribat al 25,10%, mostra de la voluntat de les entitats de reforçar el seu capital. Aquesta xifra supera en més de 230 punts bàsics la ràtio de l’any passat, situada en un 22,78%, i supera àmpliament el coeficient mínim marcat per la normativa bancària andorrana.  

Segons Esther Puigcercós, “l’evolució dels volums de la banca andorrana demostren la fortalesa i estabilitat de la plaça bancària en un moment de transició cap als nous estàndards internacionals de transparència”.

(Text: ABA)

 

TOTES LES NOTÍCIES