El Museu del Tabac ha acollit aquest dijous la presentació del llibre Aiguat! 1982-2012: 30 anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra, a càrrec de dos dels seus promotors, Eron Estany i Ramon Ganyet. La publicació parla del tràgic episodi i les seves conseqüències tant a l’Alt Urgell com a Andorra, però també de les tasques de reconstrucció que es van dur a terme ja des de la primera setmana i fins a les canalitzacions dels rius que es van anar fent al llarg dels anys. Tot i això, tal com ha alertat Estany, actualment encara hi ha punts negres, com és la zona de la caserna de Bombers de Santa Coloma, i caldria fer un manteniment per netejar la important vegetació que ha anat creixent a les lleres per evitar que es repeteixi un desastre com el de l’any 1982. El llibre inclou una vintena d’entrevistes per donar a conèixer el testimoni particular de diversos afectats, i a més, vol servir d’homenatge a les catorze víctimes mortals que hi va haver a la zona.

El llibre Aiguat! 1982-2012: 30 anys de les inundacions a la comarca de la Seu i Andorra té com a objectiu donar a conèixer la catàstrofe del 1982 als joves que no ho van viure, explicar com es va dur a terme la reconstrucció de ponts, carreteres i edificis, i els treballs posteriors de canalització de diversos trams de rius per evitar noves inundacions. Una de les actuacions més rellevants, tal com ha indicat Ramon Ganyet, va ser la canalització del riu Segre entre Alàs i la Seu d’Urgell, i la posterior creació del Parc Olímpic del Segre.

De la seva banda, Eron Estany ha destacat que a causa de l’aiguat, la Seu d’Urgell es va convertir en un exemple de planificació urbanística, un aspecte que a Andorra va costar més pel fet de no disposar de plans d’urbanisme, tot i que també es van canalitzar i protegir molts trams de rius i torrents, i es van reconstruir entre 40 i 50 ponts, ja fos perquè havien quedat destruïts o perquè es va constatar la seva poca capacitat de desguàs.

Malgrat tot, qui va ser director d’Obres Públiques del 1978 al 2011, Eron Estany, ha posat de manifest que encara hi ha un punt negre on el riu no està canalitzat, a l’alçada de la caserna dels Bombers de Santa Coloma, ‘un punt crític que qualsevol dia pot haver-hi una inundació’. Estany ha afegit que si l’actuació en aquest punt no s’ha dut a terme és perquè els propietaris dels terrenys no han volgut col·laborar en el procés d’expropiació.

A més, Estany ha alertat que a part de fer les proteccions del riu, és necessari fer un manteniment de les actuacions, tant a la zona de la Seu com a Andorra, ja que ha crescut una vegetació de ribera molt important, que si no es neteja ‘qualsevol dia pot passar pràcticament com si no hi hagués canalització’, ja que els arbres podrien provocar un tap i tornar a produir-se una inundació.

De la seva banda, l’enginyer Ramon Ganyet ha destacat que actualment, si es produís un aiguat similar, els efectius de protecció civil han millorat molt, així com les telecomunicacions. Ganyet ha explicat que el llibre també inclou molta documentació que s’ha recercat sobre episodis històrics similars, així com el testimoni d’una vintena de persones que han estat entrevistades per a l’ocasió, i que aporten un tast de les circumstàncies particulars que es van viure durant les inundacions de fa trenta anys.

La presentació pública del llibre es farà dimarts vinent a les 19 hores també al Museu del Tabac, aprofitant que acull precisament una exposició sobre els aiguats de fa 30 anys.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada