La possibilitat dels treballadors per compte propi d’acollir-se a la cotització reduïda que es permet des del gener del 2012 ha fet que mes rere mes vagin augmentant els que s’hi han acollit. A principis d’aquest mes de març el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ja va anunciar l’entrada a tràmit d’una nova modificació de la llei de la CASS que permetrà la cotització esglaonada, però de moment només es pot cotitzar el total o la reduïda al 25%. Al mes de gener, que són les darreres dades facilitades per la CASS, hi havia un total de 654 persones acollides a aquest règim.

Les primeres modificacions de la llei de la CASS d’aquesta legislatura per donar més facilitats de cotització als autònoms van ser aprovades pel Consell General el 29 de desembre del 2011. Així, a partir del mes de gener del 2012 es van poder començar a acollir a aquest règim alguns autònoms. Ara, però, el Govern vol fer noves modificacions perquè els autònoms puguin cotitzar en funció dels seus beneficis. El Govern va entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei que preveu aquesta nova modificació el passat 18 de març, i els grups parlamentaris tenen temps per presentar-hi les esmenes corresponents fins l’11 d’abril.

Aquesta nova modificació té la voluntat de donar resposta a les queixes del sector perquè el mateix ministre Cinca va reconèixer que actualment hi ha ‘un nivell d’exigència no adaptat a la realitat’. Mentrestant, però, la xifra dels autònoms que s’acullen a la cotització reduïda és cada mes superior.

Els treballadors per compte propi que s’acullen a la cotització reduïda paguen un 25% menys que la cotització normal, i per això han d’estar en els dos primers anys d’activitat o que els seus beneficis no arribin als 24.000 euros anuals.

Des que va entrar en vigor aquesta mesura, el primer mes s’hi van acollir cinc autònoms, el segon mes set, i a partir del tercer mes, el març del 2012, es va anar incrementant la xifra progressivament fins a arribar als 654 el passat mes de gener del 2013.

Segons les mateixes dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, el mateix mes de gener hi ha un total de 3.859 treballadors per compte propi donats d’alta a la CASS, el que significa que s’acullen al règim de cotització el 17% dels autònoms. Tot i que aquest no és el percentatge que calculava el Govern quan va proposar la modificació de la llei, ja que pensava que s’hi acolliria el 45% dels autònoms, s’observa que la xifra s’incrementa cada mes aproximadament en una cinquantena de persones.

D’altra banda, juntament amb la implantació de la cotització reduïda dels autònoms, el 30 de desembre de 2011 també va entrar en vigor la cotització mínima per als estudiants entre 25 i 30 anys i una reduïda per als aturats que no perceben la prestació per desocupació.

En aquests casos l’evolució d’assegurats també ha anat a l’alça tot i que les xifres són molt inferiors. Al gener del 2013 hi havia assegurats 46 estudiants entre 25 i 30 anys i un centenar de persones desocupades sense prestació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada