cinca-rodriguezEl Govern i el president del Consell d’Administració de la CASS han buscat una solució en relació als autònoms que havien iniciat la seva activitat després de l’entrada en vigor de la llei que fixava la cotització obligatòria a la CASS, el 2009, i no ho havien fet, tal com informava aquest dimecres el Diari d’Andorra. El ministre portaveu, Jordi Cinca, i la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, han explicat que aquests autònoms, que podrien ser més de 300, no han complert amb la llei i per tant han generat un deute. La solució passa per incloure en el projecte de llei de pressupost del 2014, i posteriorment a la nova Llei de la CASS, una esmena que permeti que aquestes persones puguin retornar el deute amb pagaments fraccionats, i que mentre l’estiguin pagant puguin continuar tenint cobertura sanitària.

El Govern permetrà que els autònoms que no han cotitzat a la CASS i estaven obligats a fer-ho, que són els que han iniciat l’activitat a partir del 2009, puguin fer front al deute sense perdre la cobertura sanitària, a diferència del que preveu actualment la llei. Aquesta modificació es farà a través d’una esmena en el pressupost del 2014, que presentarà DA, i posteriorment, perquè la mesura tingui continuïtat, també s’inclourà en el projecte de llei de la CASS. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha indicat que s’ha optat per aquest mecanisme perquè ara mateix no tenen el control sobre quan es podrà aprovar la nova Llei de la CASS.

Cinca ha afegit que cal diferenciar entre els autònoms que ja havien iniciat l’activitat abans de l’entrada en vigor de la modificació de la Llei, el 2009, els quals estaven sotmesos a una pròrroga que acaba aquest novembre, i els nous autònoms a partir d’aquesta data, que sí que estaven obligats a cotitzar i que per tant han incomplert la llei. És precisament la finalització de la moratòria la que ha fet aflorar la problemàtica, en el moment en què aquests autònoms han anat a inscriure’s a la CASS i han descobert el deute contret.

El ministre portaveu ha assegurat que la solució trobada vol fer compatible la necessitat de fer complir la llei amb el fet de respectar que és una càrrega important per uns professionals que sovint no tenen uns ingressos prou importants, i és per això que se’ls deixarà ‘un temps raonable, però que no s’eternitzi’, en funció de la quantia i les seves capacitats.

De la seva banda, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha apuntat que les persones afectades podrien ser ‘unes 300 o més’, tot i que ha reconegut que és difícil poder disposar de la xifra exacta.

Foto: SFG

1 comentari

  1. Això és anar posant “nyaps” a un “trunyo” de Llei. Quin desastre de des_govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada