Els autistes no són diferents

L’autisme és una síndrome, és a dir, un conjunt de símptomes provocats per causes variades. I una de les característiques més destacades d’aquesta malaltia neurològica és que abasta un rang amplíssim de casos: hi ha autismes molt lleus que de vegades ni són percebuts, i autismes tan severs que fan que qui els pateix no pugui realitzar gairebé cap activitat.

Les causes de l’autisme no estan definides amb precisió, però sí que hi ha la sospita entre la comunitat mèdica i científica que influeixen factors genètics. Alguns neuròlegs creuen que fins i tot un pare massa tímid o retret, i al qual li costa mantenir contacte visual amb les altres persones, pot tenir certa tendència a tenir un fill autista.

Però, en què consisteix l’autisme? Com el seu nomsuggereix, l’autisme té a veure amb estar tancat en un mateix, “abstret”, i tenir dificultats per socialitzar i comunicar-se amb el món exterior. Per això, l’autista sol molestar-se quan el toquen, quan li canvien la rutina i els seus esquemes, i davant factors que “envaeixin” el seu món, com els sorolls massa intensos.

El nen ja neix amb autisme però, moltes vegades, en ser difícil de diagnosticar, es pot demorar fins anys en detectar que el nen realment és autista.

Generalment, recentment es comença a detectar a partir dels dos anys, abans és molt difícil que realment es donin compte els pares i els metges, ja que els símptomes són molt lleugers i difusos. La causa de l’autisme encara no es coneix, però ara s’han realitzat investigacions que han trobat causes en els gens, la qual cosa atorga esperances que en un futur pròxim es pugui desxifrar l’origen d’aquest trastorn.

Entre les característiques d’aquest trastorn es presten la interacció social limitada, i els nens semblen estar aliens als sentiments dels altres, i solen mirar de reüll i per un període curt de temps, entre altres símptomes. Per poder detectar en els seus nens si tenen autisme, aquí els deixo 14 senyals que poden ajudar a detectar el trastorn:.

Dificultat per barrejar-se amb altres. Actua com sord. Es resisteix a l’aprenentatge. No evita perills, Resistent als canvis de rutina. Es comunica per senyals. Rialles inapropiades. No s’abraça. Activitat física exagerada. No tenen contacte visual. Afecció exagerada als objectes. Els agrada girar objectes. Jocs inapropiades. Aïllament.

Partim de la base que els nens autistes no són diferents als altres, ells tenen el mateix amor per les joguines que qualsevol altre nen tindria. No obstant això, és cert que cal tenir algunes cures especials, perquè no totes les joguines són adequades per a ell.

Una dada que és bo saber és que les joguines que triïs, si ho fas correctament, poden contribuir a la millora de les seves habilitats cognitives i l’assimilació de la resta del món. Aquests són alguns dels que pots aconseguir:

És una base en forma de polígon que en les seves cares té ous amb diferents formes que el nen haurà encastar amb les seves corresponents. Aquesta joguina ajuda a que els nens autistes entenguin de què es tracten les formes i millora les seves habilitats motores, sentit del tacte i coordinació.

Els blocs musicals poden millorar les seves habilitats de comprensió auditiva i la coordinació ull, mà. És bastant similar a l’anterior, són buits amb diferents formes que emeten sons musicals. L’única diferència és que es poden reorganitzar els blocs per obtenir una melodia diferent cada vegada que juga.

Els llibres, pertanyen a la vella escola d’educació, podrien ser utilitzats per buscar captar l’atenció del teu fill i millorar els seus sentits auditius, també ajuda a la comprensió del que se li està llegint. Una de les alternatives poden ser les rimes que faciliten l’enteniment i aprenentatge. Els llibres amb imatges són una altra alternativa més segura que garanteix la comprensió a partir del contacte visual.

Puzles, són una bona opció, ja que poden fer que el teu fill experimenti major confiança en si mateix a l’hora de solucionar problemes. Ni parlem dels avantatges que aporta pel que fa a la coordinació. Una manera interessant pot ser provar amb diferents textures del trencaclosques per començar a millorar el seu sentit del tacte.

Jocs de l’estil karaoke infantil millora les habilitats acústiques. Una altra opció és jugar amb la visual, ja que la lletra es repeteix una i altra vegada a la pantalla. D’aquesta manera es comença a deixar anar.

Pots triar un i veure com s’enfronta a ell el teu fill. Potser et portis una grata sorpresa.

Com que es desconeixen les causes exactes d’aquesta patologia, no hi ha un tractament específic per tractar-la. De tota manera, hi ha tractaments, com la psicologia conductual, que són recomanats per haver provocat millores en diversos casos. Hi ha autistes que gràcies al tractament conductual poden aconseguir retreure part del seu comportament autista i incorporar actituds habituals com deixar-se acaronar pels seus familiars o fins i tot plorar d’emoció.

La pel·lícula Rainman, protagonitzada per Dustin Hoffman, mostra de manera molt precisa i propera a la realitat els comportaments típics de l’autisme. No són diferents només, cal ajudar-los a adaptar-se a les nostres vides.

 

TOTES LES NOTÍCIES