Els atacs de l’ós al bestiar s’estenen a l’Alta Ribagorça

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha reconegut que els atacs de l’ós bru al bestiar s’estenen també a l’Alta Ribagorça, i no només a l’Aran o al Pallars Sobirà. La conselleria ha confirmat la mort d’una ovella el 3 de novembre passat al terme municipal de la Vall de Boí, per part d’un plantígrad que no s’ha pogut identificar. A més a més, el propietari del ramat ha assegurat que els dies previs també es va trobar mortes dues ovelles més, presumiblement també per l’acció de l’ós.

Consultats pel diari Segre, tant el Govern com l’Ajuntament de la Vall de Boí han confirmat que fins ara no havien tingut mai constància d’atacs en aquesta zona, amb l’agreujant que el lloc dels fets forma part de l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes. Per això, el ramader afectat ha expressat la preocupació pel risc que l’ós també s’instal·li en aquest punt i hi busqui bestiar per devorar, i que això posi en perill la tradicional activitat de ramaderia extensiva per mantenir les pastures.

El ramader també ha assegurat que després d’aquest atac li han desaparegut 110 de les 850 ovelles que formaven el seu ramat, i que per ara només n’han tornat quatre, si bé ha matisat que no ha pogut constatar que aquesta pèrdua l’hagi causat un ós. Els Agents Rurals estan col·laborant en la recerca del bestiar.

Amb relació a la polèmica per l’alliberament de l’ós i d’altres animals salvatges, el grup del PSC-UA al Parlament ha reclamat al Govern que indemnitzi “el 100% dels danys, directes i indirectes, provocats per la fauna salvatge protegida a la ramaderia”, com també que “es puguin subvencionar amb Fons Europeus la totalitat de les despeses per prevenir atacs que puguin tenir els ramaders i agricultors”. El diputat socialista Òscar Ordeig ha recordat que aquestes mesures acaben de ser aprovades fil per randa per la Comissió Europea, per la qual cosa demana que es comencin a aplicar a Catalunya.

Ordeig ha reclamat al Govern informació per saber “els motius pels quals el pagament per indemnitzacions per danys de la fauna salvatge protegida s’han reduït més d’un 50% des del 2010, mentre que els danys no paren d’augmentar”. El parlamentari urgellenc  també vol “saber si la Generalitat indemnitzarà el 100% dels danys directes ocasionats per la fauna salvatge protegida de manera àgil i ràpida”, com també també s’indemnitzaran els danys indirectes  “tal i com contempla la Comissió Europea”. Finalment, Ordeig ha preguntat “si s’establiran nous protocols, millores en el registre del bestiar o altres mesures concretes, per tal de poder determinar de manera efectiva quins són els danys directes o indirectes en els casos d’atacs de la fauna salvatge protegida”.

En el que va d’any, segons dades de les mateixes institucions, els óssos ja han matat més d’un centenar d’ovelles al Pirineu, a més a més d’una desena d’eugues i poltres. També han atacat vuit explotacions d’abelles.

TOTES LES NOTÍCIES