seminari cdi

El conveni per evitar la doble imposició signat amb Espanya pot convertir Andorra en un “petit país pont” per atraure inversió estrangera que vulgui invertir en start-ups i projectes d’emprenedoria al sud d’Europa. Segons ha afirmat el president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra, Marc Vilallonga, el Principat podria esdevenir una mena de “Miami del sud d’Europa” per les bones condicions per aquest tipus d’empreses. En el seminari organitzat per l’ AATF i celebrat aquest dijous, Vilallonga i el membre de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AEDAF), Àngel Maria Ceniceros, han repassat les millores que ofereix el CDI i els aspectes que es mantenen, així com la planificació fiscal que es pot fer amb sistemes de holdings o societats ‘tradings’ per treure profit dels avantatges fiscals que recull el text.

El president de l’AATF, Marc Vilallonga, ha repassat aquest dijous els diferents capítols del CDI signat amb Espanya per exposar els canvis i les millores assolides i les diferències amb el que de França. El punt principal, ha recordat, és que les empreses andorranes podran oferir els seus serveis a Espanya sense ser gravats pel 24% de retenció, sinó que els beneficis de l’operació tornaran “nets” a Andorra. El conveni, ha dit, “millora la situació actual” i té moltes clàusules coincidents amb el conveni francès.

Amb tot, ha apuntat, després d’aquests dos CDI, si s’aconsegueixen unes condicions similars amb el que s’està negociant amb Portugal, Andorra es pot convertit en un país “pont” per atraure inversió “europea o no europea” que vulgui invertir en start-ups o projectes “d’economia real” al Sud d’Europa.

El membre de l’AEDAF, Àngel Maria Cenicero, ha exposat la part pràctica d’aquest conveni i diversos esquemes de planificació fiscal “legals i lícits” que sorgeixen amb el CDI i que permeten evitar la doble imposició. Cenicero ha posat com a exemple diverses formes de societats holding i trading, entre altres. Com Vilallonga, ha considerat que el conveni ofereix “grans possibilitats” als empresaris andorrans que volen sortir fora sense que se’ls apliquin les retencions, sobretot l’impost sobre la renda de no residents. Aprofitant alhora els convenis de què disposa Espanya, Vilallonga ha indicat que pot ajudar a l’entrada d’inversions per establir relacions amb països d’Amèrica Llatina via doble holding.

Ambdós també han fet referència a les conseqüències del cas BPA, sobretot a la imatge del país. Cenicero ha manifestat que fins ara hi havia bastantes consultes d’empresaris andorrans i espanyols interessats en les opcions de negoci que s’obrien a partir del CDI però les notícies que arriben del Principat han aturat aquesta dinàmica. De la seva banda, Vilallonga, ha admès que el cas pot dificultar el procés de normalització i transformació endegat per Andorra però ha recalcat que “es fan les coses correctament i de forma responsable”. A més, ha felicitat el Govern pels bons resultats assolits en les negociacions amb l’Executiu espanyol, perquè es van fer en un context “de molta pressió internacional”. Ha fet referència al cas LuxLeaks i al cas Pujol però ha admès que si s’hagués de fer ara no sap si s’hauria signat.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada