El Ministeri de Salut ha revisat les condicions de dispensació dels dos medicaments que existeixen actualment a les farmàcia indicats con a anticonceptius d’urgència en cas d’haver mantingut relacions sexuals sense protecció o si ha fallat el mètode anticonceptiu utilitzat.

Aquest dimecres s’ha enviat una circular a les farmàcies i a d’altres professionals sanitaris informant que, tenint en compte el perfil de seguretat d’aquests medicaments, la importància de facilitar un accés ràpid que n’asseguri l’eficàcia, i seguint el règim de dispensació dels països d’origen, es poden dispensar sense recepta mèdica. Es tracta dels fàrmacs NORLEVO® (levonorgestrel) i ELLAONE® (ulipristal ), el primer s’ha d’administrar com a màxim 72 h després de la relació i el segon es pot prendre fins a 120 h després. En cas dels menors de 16 anys la dispensació d’aquests medicaments sense recepta requereix el consentiment dels pares o tutors legals.

A la circular es detallen aspectes tècnics de cadascun dels medicaments per tal que el farmacèutic informi de la forma correcta de prendre’ls. També es recorda que el paper del farmacèutic en el marc de la dispensació d’una anticoncepció d’urgència és molt important en matèria d’informació, consell i en cas necessari d’orientació cap a un altre professional de la salut.

Els missatges clau que ha d’oferir el farmacèutic, en funció de l’edat i la situació de la dona, són els següents:
• La contracepció d’urgència no s’ha d’utilitzar com a mètode anticonceptiu habitual.
• La seva eficàcia depèn sobretot del temps transcorregut entre la relació no protegida i el moment en que es pren el medicament.
• La contracepció d’urgència no protegeix contra el risc d’infecció de malalties de transmissió sexual.

La CASS finança el medicament NORLEVO® i ELLAONE® que s’hagin dispensat amb recepta mèdica.

Cal recordar que al país existeix un recurs que és la Consulta Jove en tots els centres de salut, que informa, orienta i dóna eines als joves per tal que puguin
millorar els seus coneixements afectivo-sexuals mitjançant actuacions en els àmbits principalment de la prevenció de les malalties i promoció de la salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada