Els Amics del Pont dels Escalls celebren Sant Antoni amb 2500 racions d’escudella

Després que l’any passat es recuperés l’organització tradicional a Escaldes-Engordany, els Amics del Pont dels Escalls han tornat a encarregar-se enguany de l’Escudella de Sant Antoni, per la qual han rebut la felicitació del Comú i els assistents. Una trentena d’escudellers han repartit 2.500 racions als ciutadans que, des de molt abans de les 13 hores esperaven que el mossèn de la parròquia beneís l’àpat per recollir el seu plat. La plaça dels Dos Valires s’ha tornat a omplir, tot i les baixes temperatures, però amb un sol radiant. El cònsol menor, Marc Calvet, ha recordat la importància de mantenir una tradició que va néixer l’any 1983 i que cada any esgota les existències d’un plat molt ben valorat entre els assistents.

Fa 33 anys –amb l’excepció de fa dos anys– que l’Associació dels Amics del Pont dels Escalls tira endavant aquesta festa popular. Enguany, una trentena d’escudellers de la parròquia i altres col·laboradors han preparat des d’aquest dissabte els ingredients d’unes olles que a les 6 del matí ja començaven a fer bullir. Finalment, les 2.500 racions han quedat ajustades a la demanda, com habitualment, i juntament amb el bon temps han garantit l’èxit de la diada.

La plaça dels Dos Valires ha tornat a ser l’escenari escollit, que s’ha omplert de públic i autoritats, com la corporació comunal i el cap de Govern, Toni Martí, entre altres. Marc Calvet ha celebrat l’organització de la jornada, que permet “retrobar-se, estar a prop, palpar el dia a dia del que va bé i el que no”. La corporació va oficialitzar les comissions aquest dilluns, i ara es marca un pla de treball en el qual inclouen una trobada amb els homòlegs d’Andorra la Vella per “veure què podem fer junts”, ha explicat Calvet en relació als eixos comercials de les avingudes Carlemany i Meritxell. El cònsol menor ha recordat com des d’Escaldes s’havia proposat des del principi fer una marca conjunta però no van trobar l’acord amb l’antic consolat i ara plantejaran aquesta solució o col·laboracions alternatives.

Les autoritats han atès els mitjans mentre els ciutadans es repartien per les taules per gaudir de l’Escudella. Entre els participants hi havia visitants, però sobretot veïns de la parròquia, com la Sònia López, la primera de la cua, que no es perd ni un any d’Escudella i té trenta plats d’Escaldes-Engordany i també d’Andorra la Vella. Mari Carmen González i Dolores Correa, per la seva banda, són dues padrines que han vingut amb els seus plats del 1998 i el 2002, perquè no es poden permetre adquirir el de cada any, però es mostraven felices de poder participar-hi i retrobar-se amb els amics. Segurament, no eren les més grans de la festa, perquè el cap de Govern ha felicitat especialment una escudellera que participa de l’organització amb 84 anys. Tots han coincidit que l’escudella, a Escaldes, “la fan molt bona”. “Hem anat tres o quatre anys a Andorra, però aquí són més agradables”, ha assegurat González.

El cap de Govern, Toni Martí, ha afirmat que “m’agradaria que hi hagués més actes com aquests, perquè fomenten la cohesió”. “És una festa tradicional, símbol d’una Andorra que mira cap al futur i cap al passat”, ha afegit. El cap de Govern creu que l’esdeveniment permet, a més, que es trobi “gent de totes les classes socials”, ja siguin “d’Andorra, immigrants, tinguin més o menys diners, es retroba la gent al tomb de Sant Antoni i encara ho fa una festa més entranyable”.

Els polítics reflexionen sobre els sous públics

Tot i que Escaldes va viure una situació semblant a la que s’ha produït a Encamp aquesta setmana amb la reordenació dels sous dels càrrecs del Comú, Calvet ha afirmat que “no ens podem ficar en la pell del que ha passat”. El cònsol menor d’Escaldes ha assegurat, a més, que els sous dels càrrecs d’Escaldes estan congelats i “així es mantindran els quatre anys que queden”.

Martí, per la seva banda, ha volgut destacar que els sous dels cònsols d’Encamp quedaran finalment per sota de l’últim mandat, després de la rectificació. “Ara és el moment que amb tot l’esforç fet es puguin fer més inversions per al poble encampadà”, ha afegit el cap de Govern, qui ha assegurat que no hi va haver trucada de la cúpula de DA als mandataris encampadans, perquè “el nostre partit no funciona al tomb del mano i ordeno” i “les decisions es prenen amb total independència”.

Sobre els sous públics Martí ha recordat que hi ha el compromís d’aixecar les congelacions i retallades, vist que l’economia comença a recuperar-se. Quan el Consell General aprovi la mesura i es faci efectiva perquè tots els funcionaris que van veure retallat el seu sou –és a dir, aquells que cobraven més de 3.000 euros al mes– ho recuperin, “no hi haurà aixecament de la retallada pel cap de Govern”, ha recordat Martí, que ja ho va avançar en seu parlamentària.

El cap de l’Executiu ha reconegut, però, que entre els diferents consolats “hi ha diferències molt importants”, per l’àmplia forquilla que es va proposar en el seu moment. No obstant això Martí ha afegit que “no m’és indiferent que hi hagi una diferència salarial però no hi puc fer res, ara no és un bon moment de canviar-ho, perquè obriríem una polèmica general”. El cap de Govern creu que el fet que tots els cònsols cobressin el mateix seria “una bona cosa” i que “arribarà un moment per parlar-ne”. “Si han de cobrar més que el cap de Govern, per mi cap problema”, ha ironitzat.

Martí no vol alimentar la polèmica sobre els pactes a Andorra la Vella

En ser preguntat sobre les diferents versions que han comunicat els implicats de DA, Ld’A i CdI en els pactes de les comunals a la capital, el cap de Govern ha refusat alimentar la polèmica. “No sé si la població sap el que va passar, però jo sí que sé el que van votar”, ha afirmat Martí. També ha recordat que el trencament entre DA i CdI va venir per la imposició de Jordi Minguillón com a candidat i que “no és perquè hàgim guanyat, però si haguéssim perdut, també hauria estat satisfet de la decisió”.

Text i foto. ANA

TOTES LES NOTÍCIES