villaroLa novel·la Els ambaixadors, que ha rebut el 46è Premi Josep Pla de prosa en català, estarà disponible a les llibreries a partir del proper 6 de febrer, tal com ha informat el seu autor, Albert Villaró. L’escriptor andorrà premiat ha explicat que aquest premi ‘és una caixa de ressonància’ i ha agraït rebre aquest reconeixement amb una novel·la que ha suposat moltes hores de feines i que prové d’una idea de fa vuit anys.

Les prop de 700 pàgines d’Els ambaixadors narren una història de ficció que ha permès al seu autor, historiador, anar més enllà de la concreció de les dades precises i la documentació exacta que exigeix la història per deixar volar la imaginació. Villaró ha explicat que ‘els historiadors estem lligats per la dada precisa i la documentació, però quan entres al regne de la ficció tot això salta pels aires’. El que s’ha de procurar, però, segons indica és que la ‘realitat alternativa tingui una certa versemblança i coherència’.

Això és el que ha posat en pràctica amb la novel·la que ha rebut el reconeixement català, i que parteix de la ucronia de què hauria passat si els anomenats Fets d’Octubre de 1934 en els quals Lluís Companys va proclamar l’Estat Català no haguessin acabat amb el president català i gran part del seu govern a la presó. A la novel·la, el general Batet té el pressentiment que serà afusellat al cap de tres anys, com va passar en la realitat, i per això decideix donar el seu suport a Companys. La novel·la transcorre principalment en una República catalana dels anys 40, quan el protagonista rep l’encàrrec de reinstaurar un sistema d’espionatge a Catalunya.

La idea de la trama sorgeix d’una idea de fa vuit anys, segons ha explicat Villaró, i fa cinc anys que va començar a escriure-la. A més, ha suposat moltes hores de dedicació, i per això Villaró agraeix el reconeixement i opina que ‘els premis arriben en el moment necessari’. Pensa que el Premi Josep Pla ‘assegura una visibilitat molt més gran’.

La feina, però, no ha acabat, i és que el procés d’edició serà intens perquè el llibre ha d’estar a les llibreries el proper 6 de febrer. Així, Villaró reconeix que ara no treballa en cap altra obra, sinó ‘en acabar aquesta i fer-ho bé’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada