El  Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, reunit aquest dimecres a Cabó, ha conegut de primera mà els resultats l’aplicació de dos programes d’eficiència energètica a la comarca. Es tracta del projecte Pirinnowa’tt en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el projecte Enfocc finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació pels Ajuts a la cooperació cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020)

Aquestes iniciatives han proporcionat resultats molt positius com a conseqüència de l’aplicació de mesures d’eficiència energètica en els ajuntaments i les empreses privades que s’han volgut adherir als programes. Així, els set ajuntaments que han format part del projecte han aconseguit, al llarg de l’any 2016, uns estalvis que se situen, segons els casos, entre el 5% i el 15% de la factura elèctrica, amb una mitjana del 12%, gràcies a les 92 actuacions proposades. En termes absoluts, l’estalvi total ha estat de 84.980 euros. Pel que fa a les empreses, l’estalvi ha oscil·lat entre el 3% i el 33,9%. En xifres absolutes, la reducció de costos del consum energètic ha estat de 23.219 euros per al total de les nou empreses en les quals s’ha actuat.

L’aplicació dels programes també ha permès detectar algunes problemàtiques en la facturació de l’energia dels ajuntaments i les empreses. Així per exemple, s’ha pogut comprovar que algunes companyies apliquen preus superiors al preu de mercat, que no es factura correctament la potència consumida, que la potència contractada no és l’adequada o que no sempre els subministraments d’enllumenat públic tenen aplicada la tarifa amb discriminació horària.

Els programes ENFOCC i Pirinnowa’tt, a part de la vessant d’estalvi i eficiència energètica, han realitzat altres accions vinculades de la gestió forestal, com la capacitació de persones aturades o l’organització de diferents jornades i seminaris sobre biomassa i caldereria.

En el marc d’aquest mateix Consell d’Alcaldes es va presentar també les actuacions previstes en el marc del Pirinnowa’tt per a l’any 2017. Aquest ampliarà les seves accions en el sector de l’aigua i en la lluita contra la pobresa energètica. Les actuacions que es portaran a terme els pròxims mesos s’emmarquen en dos programes: el d’innovació en el teixit productiu i el d’innovació en l’ocupació. El primer es basarà en la gestió hídrica i energètica al Pirineu i el segon se centrarà en la capacitació especialitzada en estalvi d’aigua i eficiència energètica de persones aturades.

 

Pla IMPULSA 2026, tret de sortida al procés de participació

En un altre punt de l’ordre del dia, també es va donar el tret de sortida al pla estratègic IMPULSA 2026, endegat conjuntament pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de la Seu amb l’objectiu de fixar les bases per a la dinamització econòmica i social, tant de la ciutat com del conjunt de la comarca, al llarg dels pròxims deu anys. Amb l’inici de l’IMPULSA 2016 arrenca un procés de diàleg entre agents públics i privats, administracions i ciutadans de la comarca, en el qual tothom és convidat a participar. Els Ajuntaments de la comarca ja van donar el suport a aquest projecte en el moment de sol·licitar-ne la subvenció per al seu finançament, però ahir en el marc del Consell d’Alcaldes van donar el tret de sortida a la primera fase del projecte: el procés de participació per a la realització de la diagnosi. També, es va constituir formalment el Consell d’Alcaldes com un dels òrgans d’impuls i validació del pla.

 

Altres punts de l’ordre del dia

En mateix Consell d’Alcaldes va estudiar també altres propostes com la creació d’una taxa d’ocupació del domini públic per les línies elèctriques, l’ampliació de més municipis en el pla de fumigacions per combatre la processionària, i un debat ampli i extens al voltant de la nova llei de governs locals.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada