Els agents econòmics asseguren que seran proactius per afavorir l’obertura

Els agents econòmics han rebut amb ‘total sintonia’ l’exposició del Govern sobre el projecte d’obertura econòmica, segons han informat els seus representants i el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, després de la reunió mantinguda. El ministre ha explicat que s’ha demanat als agents econòmics la seva implicació per desenvolupar la llei, però sobretot a l’hora d’aconseguir que vinguin empreses exteriors a Andorra. Per la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir, ha assegurat que seran proactius i que aquesta obertura pot ser beneficiosa per a les empreses que s’ofereixin com a socis d’altres o que vulguin sortir a l’exterior.

El cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, s’han reunit aquest dimarts al matí amb els representants dels agents econòmics, per presentar-los la idea d’obertura econòmica que es vol desenvolupar. A la trobada hi han assistit membres de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, de la Confederació Empresarial Andorrana, l’Empresa Familiar d’Andorra, l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa, PIME; i l’Associació de Bancs d’Andorra.

Segons ha informat el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ‘no tenia dubtes que els agents econòmics serien els primers en entendre la necessitat de l’obertura’, i han estat d’acord en aquestes primeres línies que ha presentat el Govern. Saboya ha celebrat especialment el fet que hi hagin coincidit tots els agents, tant representants de les empreses petites com dels ‘més potents’.

La principal demanda del Govern ha anat encaminada a que siguin proactius en l’obertura econòmica. D’una banda l’Executiu s’ha compromès a anar presentant tots aquells avenços que es vagin fent en l’elaboració del text, i a contemplar els suggeriments. De l’altra, però, Saboya recorda que amb això no n’hi ha prou i que ‘els empresaris no estan mirant el BOPA a veure quan poden venir’, sinó que s’haurà de detectar quins sectors interessen i ‘fer les maletes i anar-los a buscar’. En aquest punt és on ha demanat col·laboració, i el president de la CEA, Xavier Altimir, ha coincidit en que aquest serà el paper dels agents econòmics.

Saboya ha indicat, però, que cal identificar bé quins sectors anar a buscar i fer les modificacions necessàries perquè tinguin un marc legal que els empari, ja que en part l’obertura econòmica fa referència a atraure sectors que fins ara no hi ha al país, i que per tant no estan regulats.

D’altra banda, Altimir també ha detectat altres avantatges dels que es podran beneficiar els empresaris, com pot ser establir relacions amb empreses estrangeres, i potser poder-se oferir per als que vinguin de fora i busquin socis del país. A més, assegura que cal recordar que això facilitarà la feina a les empreses andorranes que vulguin sortir a l’exterior, i de fet una de les demandes que s’ha fet des de la CEA al Govern és que ajudi a aquelles empreses que es vulguin expandir.

Per la seva banda, el vicepresident de la CCIS, Miquel Armengol, ha opinat que si per exemple es volen captar empreses importants d’alta reputació perquè vinguin clients d’alt nivell, també caldran altres modificacions com donar-los bon servei de transport.

Pel que fa a les clàusules de protecció que es volen establir a la llei, Saboya indica que estaran en la línia de les que es pacten per l’espai econòmic europeu, que seran conceptuals i sempre pensades per ser competitius, ‘no per tancar-nos’. En aquest sentit, el vicepreseident de la CCIS reconeix que hi pot haver sectors que tinguin certs recels, però que ‘en global és positiu’, i que ha d’anar lligat a que Andorra sigui ‘un país més internacional i més obert’. Ha destacat que el Govern està sent molt prudent i que ‘col·labora molt amb totes les parts’, i ha assegurat que ‘l’Andorra que veurem d’aquí a cinc anys serà molt diferent’.

En declaracions posteriors, el cap de Govern, Toni Martí, ha afirmat durant la celebració de l’escudella de Sant Antoni a Escaldes que tothom ha entés el plantejament exposat per l’executiu, ja que ‘o tanquem Andorra o l’obrim al món’. Segons ha indicat, tant els principals sectors econòmics com la població en general és conscient de la situació que viu el país i ha manifestat que ‘encara tenim la possibilitat de sortir de la crisi abans que altres amb la reconversió del model econòmic’.

En referència al grau d’obertura, Martí ha reconegut que s’han de preservar els sectors tradicionals que fan que l’economia andorrana resisteixi però, com el ministre d’Afers Exteriors, ha reconegut que hi haurà ‘clausules conceptuals’, però cap sector quedarà protegit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *