Els agents de circulació reivindiquen la necessitat de modifcar la llei

Més d’un centenar d’agents de circulació del país han celebrat aquest divendres al matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella la dotzena diada del cos per rendir tribut a la tasca dels agents. La unificació del cos de circulació ha estat la principal proposta per part del cap de Govern, Toni Martí, en el parlament que ha dut a terme durant la diada. Martí ha reivindicat la necessitat “d’unificar el cos”, per fer-ne un de nacional que facilités la utilització d’un “criteri d’utilitat”; és a dir, la mobilitat d’agents en certs casos mitjançant la mancomunació de serveis. Tot i això, el cap de Govern també ha evidenciat que per fer-ho és necessari “respectar les especificitats comunals”. El responsable dels agents a la Comissió Interparroquial, Antoni Pujol, també ha remarcat la necessitat de “treballar de la mateixa manera i amb les mateixes condicions, tots a l’una”. En la mateixa línia que Martí i Pujol, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha assenyalat la necessitat de modificar la llei, per tal de garantir certs aspectes i ha indicat que “la mobilitat ja es fa ‘de facto’, però no està escrita en cap llei”. Malgrat això, la mobilitat d’efectius no és l’única necessitat que s’ha plantejat durant la diada, i és que segons la presidenta de la Comissió Interparroquial i cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, “cal fer algunes modificacions en la llei perquè és del 2005”. Una part d’aquests canvis passen per l’aclariment de les competències dels serveis de circulació enfront del cos de policia, així com el debat generat sobre la necessitat d’incorporar porres a l’equipament dels agents de circulació. Marín també ha afirmat que actualment els comuns estan treballant en la creació de propostes i s’espera que al setembre la modificació prengui forma i pugui tirar endavant. L’acte ha finalitzat amb el lliurament de les medalles pels 15, 20 i 25 anys de servei i el lliurament dels certificats del curs bàsic de capacitació als cinc nous agents que s’han incorporat l’últim any.

Dos-cents vint-i-cinc agents, aquesta és la xifra d’efectius de circulació dels quals disposen els diferents comuns. Més d’un centenar s’han reunit aquest divendres al matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per celebrar la dotzena Diada dels agents de circulació i lloar la tasca que fan dia rere dia.

Com en altres diades, els agents de circulació i els diferents representants polítics que han participat en l’acte han remarcat la necessitat de modificar la llei, “per tal d’incloure una sèrie de canvis que amb el pas dels anys s’han fet necessaris”, segons ha destacat el representant dels agents en la Comissió Interparroquial, Antoni Pujol. Un fet que també ha posat de manifest l’actual presidenta de la comissió i cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, ja que “cal fer algunes modificacions en la llei perquè és del 2005”.

Una actualització que permetria solucionar certs aspectes que actualment encara estan per delimitar, com són les competències dels agents de circulació, la mobilitat d’efectius entre parròquies o, fins i tot, l’assegurança complementària. Tots aquests elements s’han posat de manifest des de la creació de la llei l’any 2005, malgrat que en certs casos hi ha certes mancances que cal desenvolupar, segons expliquen alguns agents de circulació.

La capacitat d’actuació dels agents vers un conflicte o situació perillosa o la incorporació d’una porra són dels trets que s’han destacat durant aquests darrers anys, i és que segons ha manifestat Marín, “no queden clares algunes competències entre el Servei de Circulació i la policia, per això cal esclarir-ho tot”. Pel que fa a la incorporació de porres a l’equipament dels agents, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha manifestat que “són aspectes cabdals que s’han plantejat i caldrà solucionar”.

Des del Govern també s’ha plantejat la necessitat d’unificar els serveis de circulació, però respectant les especificitats comunals. El cap de Govern, Toni Martí, ha reivindicat “la mancomunació de serveis”, com per exemple la mobilitat d’efectius entre les diverses parròquies, un fet que segons Martí respon a “un criteri d’utilitat”. Tot i això, el ministre també ha recordat que “la mobilitat ja es fa ‘de facto’, però no està escrita en cap llei”.

En aquesta mateixa línia s’ha posicionat el representant dels agents en la Comissió Interparroquial i cap de Circulació d’Andorra la Vella, Antoni Pujol. El representant ha recalcat que “cal una mateixa manera de treballar amb les mateixes condicions i tots a l’una”, malgrat que també ha afegit que “cal respectar les particularitats de cada comú”.

I és que, segons ha explicat el cap de Circulació d’Andorra la Vella, “hi ha parròquies que no tenen els efectius suficients en ocasions puntuals”. A més, Pujol ha afirmat que “la feina és la mateixa a Sant Julià que al Pas de la Casa, salvant les temperatures, i per això les condicions haurien de ser per igual”. Pel que fa a la modificació de la llei, Pujol ha posat en relleu la necessitat d’incloure nous aspectes en la norma després de la seva aprovació ara fa dotze anys.

Tot i això, ja fa anys que la modificació de la llei està pendent de ser portada al Consell General. En aquest sentit, Marín ha explicat que darrerament s’han fet avenços en aquest aspecte i els comuns estan treballant per tal de tenir enllestida una proposta en els pròxims mesos.

La mandatària escaldenca ha indicat que de cara al setembre ja es podria disposar de la informació dels diferents comuns. Un cop recollida s’hauria de passar per un assessor jurídic per tal de validar tots els aspectes exposats. De la mateixa manera, Torres ha exposat que la previsió és que durant aquesta legislatura estigui enllestida la modificació de la llei dels agents de circulació.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES