Els agents de circulació faran un curs de capacitació pedagògica per millorar les formacions als escolars

Els implicats al Programa d’Educació Viària s’han reunit aquest dijous al matí a l’Edifici Administratiu del Govern per fer balanç d’aquest curs i analitzar noves necessitats formatives per als més de 4.000 escolars del país d’entre 4 i 16 anys d’edat que reben formació sobre circulació. El ministre d’Educació, Eric Jover, ha fet una valoració molt positiva d’un pograma en vigor des de l’any 2000, i que intenta adaptar-se als canvis en matèria de circulació. Per aquest motiu, ha explicat Jover, cara el curs 2016-17 s’introduiran dues novetats.

Per una banda, una formació específica per als escolars sobre “noves formes de mobilitat” com els patinets, les bicicletes elèctriques o els monopatins, perquè “siguin conscients de les normes” i sàpiguen “com s’han de bellugar amb aquest tipus d’elements”. D’altra banda, Jover ha explicat que aquesta tardor s’impartirà als agents de circulació un curs de capacitació de 30 hores, pensat per donar-los “més eines pedagògiques” per poder arribar a tots els infants als qui formen, ja que no és el mateix educar un nen de 4 anys que un de 16, ha plantejat el ministre.

Des de l’any 2000 el Govern, amb la implicació dels set comuns, la Policia i diverses entitats com l’Automòbil Club Andorra, impulsen un Programa d’Educació Viària destinat als escolars del país, d’entre 4 i 16 anys. Aquest dijous al matí s’ha fet una reunió de seguiment del programa, on s’ha fet balanç de la tasca desenvolupada durant aquest curs 2015-16. Tal com ha informat el ministre d’Educació, Eric Jover, s’han fet un total de tretze activitats diferents, algunes de producció pròpia i tots adaptats a l’edat dels participants. Uns 4.500 alumnes han participat als diversos tallers i formacions, provinents dels tres sistemes educatius. Durant la reunió de seguiment també s’han definit nous aspectes que es treballaran el proper curs, adaptant-se així a les noves necessitats i canvis viaris. Un d’ells serà la introducció d’una formació especifica sobre “noves formes de mobilitat” com els patinets, els monopatins o les bicicletes elèctriques, ha explicat Jover. L’altre és la implantació d’un curs sobre capacitació pedagògica destinat als agents de circulació del país, una trentena en total, perquè disposin de més eines educatives per arribar als infants.

Pel que fa a la primera novetat, el ministre ha opinat que els joves “han de ser conscients de les normes que hi ha i com s’han de bellugar amb aquest tipus d’elements”. Malgrat tot, Jover no s’ha volgut mullar sobre si caldria canviar la legislació actual per introduir aquests nous ginys i regular-los. Únicament ha exposat que les persones que els utilitzin han de fer-ne “una conducció responsable”.

En relació a les noves formacions, i després de lloar la tasca que realitzen els agents de circulació, Jover ha explicat que els impartiran un curs de capacitació de 30 hores entre setembre i octubre “per donar-los més nocions per adaptar-se millor al seu públic”, ja que “no és el mateix formar a infants que a adolescents”. D’aquesta manera “els programes seran més efectius”, ha afegit.

El Programa d’Educació Viària té com a objectiu final “disminuir els riscos associats a la mobilitat i inculcar una sèrie de valors als nostres joves”. Es tracta de fer política de prevenció per evitar “fets dramàtics, els quals no podem eliminar, però sí reduir”, ha manifestat Jover, que s’ha mostrat convençut que han contribuït a evitar accidents al llarg dels 16 anys de vida del programa.

(Text i foto: ANA)