Els advocats d’Andorra i de França comparteixen experiències

col·legi advocats

Els advocats d’Andorra i del sud de França han compartit experiències i coneixements, aquest divendres al matí, al voltant de la correcta gestió de fons de clients. Ho han fet en un seminari organitzat conjuntament pel Col·legi d’Advocats d’Andorra i per la Conférence des Bâtonniers du Grand Sud-Ouest, que ha comptat amb la presència d’una trentena d’advocats i degans de tots dos països.

En la trobada, tal com ha destacat el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Francesc Badia, s’hi ha analitzat “una qüestió força delicada”, com és la gestió dels fons dels clients per part dels advocats. Badia ha remarcat que habitualment els advocats “procurem no gestionar els diners dels nostres clients”. Tot i això, hi ha vegades que ho han de fer, com quan cal fer una provisió de fons per afrontar els costos judicials o quan els lletrats reben els diners d’una sentència que posteriorment han d’entregar al seu client.

Habitualment, ha admès Badia, “això no planteja cap mena de problema”, però hi ha casos, com ara en la constitució de societats, en què cal “ser molt curosos, perquè entrem en el risc del blanqueig de capitals”. Tot i això, el degà ha destacat que a Andorra, aquesta qüestió “la tenim molt ben establerta i fa temps que fem formació en aquest àmbit per evitar riscos”.

A França, en canvi, el sistema per gestionar els fons dels clients és força diferent. Tal com ha explicat l’advocada i membre del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Maïtena Manciet, al país veí del nord existeix una caixa d’advocats nacional, la CARPA, on es centralitzen tots aquests diners que els advocats reben dels seus clients o dels tribunals, de manera que “només acaben passant físicament pels seus despatxos els seus honoraris”.

Per Manciet, aquest sistema seria viable a Andorra, tot i que “no sé si seria útil”. En aquest sentit, ha destacat que al Principat “tenim moltes més obligacions relacionades amb la gestió dels fons i amb la prevenció del blanqueig de diners, de manera que potser no és tan necessària aquesta caixa centralitzada”.

A banda, tot i admetre que “tenim mot poca legislació sobre aquesta matèria, fins ara no hi ha hagut cap problema”. En els darrers 30 anys, ha explicat, “només hi ha hagut el cas d’un advocat que va marxar, però es van poder recuperar tots els diners que tenia dels clients”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES