Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, Higini i Ramon Cierco, han denunciat davant el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) el que consideren un “arbitrari” procés d’anàlisi de comptes bancaris de l’entitat ara en vies de resolució per, posteriorment, fer-ne el traspàs al banc pont, denominat més tard Vall Banc. La denúncia té com a epicentre el fet que per ordre de “les autoritats andorranes” als responsables de PricewaterhouseCoopers (PwC) els comptes bancaris que el Govern i totes les institucions públiques tenien a BPA es van declarar com a aptes sense fer-ne cap mena de revisió ni haver d’elaborar un nou qüestionari sobre el client (KYC).

També es va exigir a PwC que declaressin com a aptes sense cap mena de comprovació els comptes que altres entitats bancàries tenien a BPA i els d’aquelles persones que essent clients del banc afectat pel ‘Notice’ del FinCEN estiguessin relacionades tant amb l’executiu com amb les entitats públiques del país i amb els bancs que es consideraven ‘exempts’ de revisió. Per contra, les mateixes autoritats van ordenar a la consultora encarregada de la revisió de comptes que es declaressin no aptes sense cap mena d’anàlisi tant els clients bloquejats per la Batllia com aquells que havia paralitzat la UIFAND.

Totes aquestes dades s’han pogut conèixer recentment i per això no ha estat fins ara que s’han posat en coneixement del GRECO. La mateixa acció s’ha fet davant el Comitè d’Experts en l’Avaluació de Mesures contra el Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme (Moneyval). Com es manifesta en l’escrit tramès a aquests dos organismes, “la raó de remetre la nostra denúncia a aquest òrgan del Consell d’Europa és que constitueix l’única institució de reputació internacional enfocada a la lluita contra la corrupció a la qual el Principat d’Andorra té a be sotmetre’s”.

L’escrit tramès al GRECO i al Moneyval fa tot un repàs previ dels antecedents del procediment engegat just després del ‘Notice’ del FinCEN. I, posteriorment, es posa l’accent en els dubtes més que raonables que hi ha sobre la legalitat del procés de segregació d’actius de BPA. En efecte, l’esmentat procés de traspas de clients i comptes hauria derivat en una situació injusta i discriminatòria en la qual, encara a dia d’avui, hi ha centenars de clients afectats i que no poden disposar dels seus actius, essent sotmesos a una desproporcionada i injustificada investigació que, en alguns casos, suposa analitzar operacions i moviments bancaris de fins a vint anys enrere.

La manca d’un suport legal que sustenti les revisions dutes a termes, la manca de transparència i d’informació, comporta una greu situació d’indefensió als afectats, un fet que vulnera de totes totes els principis més essencials que el Consell d’Europa defensa com no pot ser d’una altra manera. El fet que a alguns clients se’ls investigui de forma gairebé abusiva i a d’altres se’ls hagi declarat aptes sense necessitat de cap revisió no només suposa una clara discriminació i arbitrarietat. També pot arribar a aixecar dubtes sobre el motiu pel qual s’ha decretat l’exempció de revisió. Per això es posa en coneixement la situació als organismes que combaten la corrupció. També s’acudeix a organismes internacionals per fer conèixer més enllà de les fronteres andorranes com s’ha gestionat tota crisi. I més encara tenint en compte que molts dels afectats són ciutadans de diversos punts d’arreu del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada