Un conjunt d’accionistes de Banca Privada d’Andorra, que reuneixen una àmplia majoria del capital social de l’entitat bancària, han fet pública una declaració que recull la seva preocupació davant l’actual situació i les seves propostes per a redreçar-la. El comunicat íntegre és el següent:

“Atesos els esdeveniments d’aquesta setmana en relació amb l’entitat bancària BANCA PRIVADA D’ANDORRA, de la qual som accionistes, considerem necessari

FER CONSTAR:

 1. En data 10 de març del 2015, dimarts, es va fer pública una declaració de la Financial Crimes Network (FINCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units d’Amèrica que fa referència a unes investigacions –que portaven anys en curs d’instrucció davant la justícia andorrana– per presumptes delictes de blanqueig de diners que podrien haver estat comesos per clients de BPA, en alguns casos amb la presumpta col·laboració d’algun empleat de la nostra entitat bancària.
 2. En data 11 de març del 2015, dimecres, el Consell d’Administració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que exerceix l’autoritat reguladora del sector financer, va adoptar unes mesures cautelars consistents, en síntesi, en:
 •      a) La suspensió provisional de tots els membres del Consell d’Administració de BPA.
 •      b) La suspensió provisional de tres membres de la Direcció General de BPA.
 •      c) El nomenament de tres persones com a administradors provisionals mancomunats de          l’entitat BPA.

Aquestes mesures s’adoptaren en considerar l’INAF que hi hauria indicis d’eventuals irregularitats per part de l’entitat en la praxis de prevenció del blanqueig de diner.

 1. L’alarma social que s’ha generat aquests dies ens obliga a manifestar que ni en el moment de la intervenció ni a data d’avui no hi havia ni hi ha cap problema de solvència ni de balanç de BPA.

La nostra preocupació és, avui, que la sensació d’interinitat pogués provocar una pèrdua de confiança en l’entitat bancària i una pèrdua del seu valor econòmic. Una situació que, tal i com assenyalava l’INAF en la seva comunicació del 10 de març del 2015 al President de BPA “… podria donar lloc a un contagi d’aquest risc a la plaça posant en perill l’estabilitat del sistema bancari andorrà i, per tant, del sistema financer andorrà en el seu conjunt”.

Preocupats per l’evolució actual d’aquesta delicada qüestió, els accionistes manifestem públicament la nostra total disposició per a buscar la millor via de solució. I de fer-ho amb la celeritat que requereix la qüestió.

Una solució que ha de preservar els interessos dels clients, el lloc de treball dels empleats de BPA i el futur de l’entitat.

 1. El grup d’accionistes, que representem un 82% del capital social, manifestem també el nostre convenciment que el conjunt dels professionals que treballen, amb esforç, dedicació i illusió, en el grup bancari BPA, ho fan amb rectitud i honestedat. La justícia ha de fer, i a ben segur fa i farà, el seu camí i les eventuals responsabilitats que pogués declarar no poden, de cap manera, posar en dubte l’honorabilitat del conjunt de persones que treballen en la nostra entitat bancària.
 2. Confiem en l’INAF i confiem en la justícia, perquè confiem en el nostre país.

Per això sol·licitem a l’autoritat reguladora del sistema financer que reculli el nostre oferiment i la nostra disponibilitat i, en les properes hores, organitzi una reunió de tot el sector bancari que permeti buscar i trobar l’adequada solució que, insistim, ha de poder preservar els interessos dels clients, el lloc de treball dels empleats i el patrimoni de l’entitat”.

Text: grup d’accionistes de BPA

8 comentaris

 1. Es nota que la gent que fa aquests comentaris dels Srs. Cierco no els coneixen, el unic problema aqui es que ha confiat en algu que es va aprofitar de la seva amabilitat i confianza d’ells

  1. Nelson, Martin Vasco, es OBLIGACIO dels bancs i dels seus consells d’administració controlar l’origen dels diners que ingressen. Es a dir que a tu algú et porta 2.000 milions i no preguntes d’on venen. Apaga y vámonos pardillo! D’això se’n diu (de moment) PRESSUMPTES DELINQÜENTS i han fet i faran molt mal a Andorra.

 2. Feu la següent reflexio: Quan algú dóna feina a moltissimes persones, té el risc de que alguna d’elles no faci la feina per la qual l’han contractat, pel que no està justificat, catalogar a tothom per igual (propietat o companys).
  En aquest cas, semblaria ser (estar per demostrar) que algú no ha fet la feina que li i toca i esteu ficant tothom al mateix sac, molt malament!
  Respecte als germans Cierco, ja fa molt temps que han fet molt més per Andorra del que farà la majoria aixi que, no puc fer res més que donar-los les gràcies, desitjar-los molta sort i que continuïn tenint èxit, d’aquesta manera Andorra continuarà avançant (m’agradaria saber quin % representa el seu conjunt d’empreses al PIB del pais)

 3. I mentrestant la policia tampoc informa res de res, només fa filtracions interessades a qui vol i si són mitjans de comunicació de fora, millor que millor…

 4. 82% es a dir els 2 germans cierco. Volen retomar el control del banc que no han sapigut controlar o que han consentit el blanqueig. Fora. Cap a casa o la comella

 5. Per fi una declaraciò coherent, amb arguments i sense les incerteses del mostre gran govern (ho dic amb ironia) i els nostres (no se com definir-los) INAF i UIF….Algu es digna pensar en els profesionals i els clients,
  que no deixen de ser unes victimes i als quals tambe s’ els hauria de demanar l’opinió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada