Els accessos a França es mantindran tancats al llarg de tot el dissabte

rn-20Les autoritats franceses han decidit manteni tancat l’accés nord a Andorra des d’Acs-dels-Termens davant l’elevat risc d’allau. Les intenses nevades de la passada nit, sumades a les fortes ràfegues de vent, han provocat grans acumulacions de neu, situant en nivell màxim el risc d’allaus. El tram de carretera més afectat és el comprès entre Merens les Valls i l’Ospitalet, on hi ha localitzats una trentena de corredors d’allaus.

Mentre que les precipitacions en forma de neu les darreres hores han estat febles al vessant andorrà (4 centímetres al Pas de la Casa), en canvi, han estat intenses a França com ho demostren els 40 centímetres caiguts a Merens les Valls, els 30 centímetres a Acs-dels-termes i l’Ospitalet i els 5 centímetres a Foix.

Les autoritats franceses i andorranes mantenen la coordinació constant, en aplicació del pla de vialitat hivernal. En aquests moments treballen a la vessant francesa una turbina, una carregadora i una llevaneus dels Servei de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) d’Andorra.

La Prefectura de l’Arieja ha comunicat aquest migdia la decisió d’ajornar la reobertura, manifestant que és conscient de les dificultats i perjudicis econòmics que suposa per Andorra però apuntant l’elevat risc que representaria permetre el pas de vehicles. Les autoritats franceses han agraït també la col·laboració i suport prestat tan amb la col·laboració d’efectius humans com amb l’enviament de maquinària. El Govern i la Prefectura tancaran en els pròxims dies una nova data per la visita a Andorra de la prefecta, Nathalie Martien, una visita ajornada la setmana passada.

El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, s’han desplaçat aquest matí al Pas de la Casa per conèixer “in situ” la tasca dels COEX i agrair-los la feina realitzada en les darreres jornades.

La previsió meteorològica adverteix que els vents seran d’intensitat a la part nord del país amb ràfegues que poden superar els 80 km/h.