Els abonats a Internet Banda Ampla augmenten un 5,3%

Durant el mes de desembre de 2011 i en termes interanuals, el nombre d’abonats als serveis de telefonia presenta sengles variacions negatives, en consonància amb l’evolució observada durant els darrers mesos: un -1,0% en el cas de telefonia fixa i un -0,6% en el de telefonia mòbil.

Per contra, els abonaments als serveis d’Internet Banda Ampla continuen registrant increments moderats en la tendència interanual, un +5,3% durant el mes de desembre.

El tràfic telefònic registrat durant el desembre ha estat de 24,8 milions de minuts, i continua mostrant una tendència de consum lleugerament a la baixa en termes mensuals (-0,5%) isignificativa en termes interanuals (-6,3%).

El contrari succeeix en relació al consum d’Internet en gigabytes (510.635 GB durant el mes de desembre), on la tendència mensual registra un +2,0% i la interanual presenta un +35,2%, en línia amb la magnitud dels augments de consum registrats al llarg de l’any actual.

Al tancament del mes de desembre, el nombre d’abonats als serveis de telefonia se situa en 49.171 pel que respecta a telefonia fixa, i 65.044 pel que fa a telefonia mòbil.

La tendència mensual d’ambdós serveis presenta variacions marginals, però reiteradament a la baixa durant la majoria de 2011. És en termes interanuals, on les variacions acusen un major diferencial: un -1,0% en telefonia fixa i un -0,6% en abonats a telefonia mòbil.

Cal apuntar que als serveis de telefonia mòbil, la modalitat de contracte continua presentant una tendència interanual creixent (+2,9% al desembre) en detriment de la modalitat de prepagament, que davalla un -6,5%. Aquesta tònica s’ha pogut observar al llarg de tot 2011.

Els serveis d’Internet Banda Ampla totalitzen 25.763 abonats, que representa una tendència mensual lleugerament a l’alça (+0,6%) i moderadament a l’alça en termes interanuals (+5,3%).

Cal destacar que l’evolució del servei de banda ampla basat en fibra òptica manté una elevada taxa de creixement en termes interanuals (+55,3% el mes de desembre) en detriment del servei basat en ADSL, que ara davalla un -37,3%.

Així, prop d’un 68% dels abonats a Internet Banda Ampla ja utilitzen el servei basat en fibra òptica.

El tràfic telefònic durant el mes de desembre ha totalitzat 24,8 milions de minuts. Totes dues tendències presenten una evolució baixista durant enguany; la interanual de manera més acusada, en igualar durant el desembre el diferencial negatiu de novembre, que va resultar el més elevat de

l’any en curs (-6,3%). La tendència mensual arrossegava quatre mesos consecutius marcant retrocessos prop de l’u per cent mensual. Durant els mesos de novembre i desembre, la variació s’ha retallat fins el -0,5%.

En aquest context, la tendència baixista es manifesta tant en el cas del tràfic telefònic internacional, que davalla un -6,0%, com en el nacional, que registra un -7,8% interanual.

El tràfic d’Internet Banda Ampla continua evolucionant a l‘alça en termes interanuals (+35,2%) i també en la tendència mensual (+2,0%). A aquesta situació contribueixen tant el tràfic nacional com, sobre tot, l’internacional (amb major pes relatiu en el tràfic total), que durant desembre registra una tendència interanual del +33,9%.

La progressiva migració del servei ADSL cap al servei basat en fibra òptica, consolida aquesta última modalitat com la de major consum d’Internet de Banda Ampla, tant a nivell de tràfic nacional com internacional. Actualment el tràfic d’Internet a través de fibra ja representa un 70,6% del total.

Com a conseqüència, la part internacional del tràfic via ADSL es redueix un -29,8% interanual, en favor del servei de fibra òptica que augmenta un 115,0%.

Del tràfic total per Internet, la major part és internacional, és a dir, dirigit a llocs web ubicats a l’estranger. Concretament, al mes de desembre, el tràfic internacional va representar el 95% del tràfic total.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.